Приємно, що не кажіть, мати справу з толерантними погононосіями. Не минуло і двох з половиною місяців, як МВС України відреагувало на публікацію «Голосу України». Заступник директора департаменту зв’язків з громадськістю та міжнародної діяльності Г. Гребньов подякував головному редактору «за увагу до право-охоронної тематики та висвітлення... результатів щоденної роботи працівників органів внутрішніх справ». Далі — відповідь на наш запит (публікуємо із скороченнями).

«Повідомляємо, що Головним управлінням МВСУ в Харківській області здійснено перевірку фактів, наведених у статті Івана Ілляша «Тенденції, одначе, треба ламати» («Голос України» за 7.02.09) щодо неналежного, на думку автора, розслідування кримінальної справи, яка пов’язана з крадіжкою особистого майна Віктора Лук’янова з гаражного боксу кооперативу «Весна».
Хочемо поінформувати, що 7 серпня 2008 року (виділено мною. — Авт.) за фактом крадіжки майна Віктора Лук’янова порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч. 3 ст. 185 ККУ.
У ході досудового слідства з’ясувалося, що 6 травня 2006 року (виділено мною. — Авт.) голова правління автокооперативу «Весна» у зв’язку з тим, що Лук’янов злісно не сплачував членські внески, відкрив його гаражний бокс та перемістив майно, яке в ньому знаходилось, в інший. Зазначимо, що при цих діях було складено опис переміщеного майна.
У жовтні 2005-го у зв’язку з розглядом Київським районним судом Харкова позовів Лук’янова В. Є., керівник кооперативу повернув майно згідно з описом у його гараж.
Останній заявив, що повернено не все.
Під час слідчих дій неодноразово допитувались особи, які були присутні при відкритті гаражного боксу та при складанні опису майна. Вони стверджують, що усе воно було внесено в опис.
Під час оперативно-розшукових заходів встановити особу крадія не вдалося.
Наразі тривають слідчі дії та проводяться оперативні заходи, направлені на встановлення обставин злочину та осіб, які його скоїли.
У грудні 2008 року кримінальну справу прийнято до провадження слідчим управлінням ГУМВС в Харківській області. Створено слідчу групу, проведено додаткові допити.
17 лютого 2009 року кримінальну справу направлено для вивчення до обласної прокуратури.
16 березня її прийняв до провадження слідчий відділ міського управління ГУМВС України.
Наразі його начальник дав вказівки щодо створення слідчої групи (виділено мною. — Авт.). Також направлено запит до АГК «Весна» щодо надання списку працівників, які знаходились на роботі в момент відкриття гаражного боксу та перенесення майна Лук’янова. Заплановано додаткові допити членів АГК «Весна».
Коментувати безсилість правоохоронців не хочеться. Нагадаю лише, що «перенесення майна Лук’янова» зафіксовано 6.05.2005 року. Відомо, що його перемістив голова правління кооперативу «Весна». Що роблять слідчі групи (їх було кілька), «встановлюючи обставини злочину та осіб, які його скоїли», вибачте, пане Гребньов, не розумію. Може, підлеглим хтось не дозволяє сказати «Б», коли відоме «А»? Ну, як можна шукати і не знаходити відомих осіб, на чолі з головою правління, який відкрив гараж, перемістив речі, описавши їх, замкнув, опечатав, після чого Лук’янов не дорахувався майна не на одну тисячу?!
...Виконуюча обов’язки начальника відділу Харківської облпрокуратури радник юстиції Л. Лугова, напевне, знає більше, тому її лист до редакції значно коротший.
«Ваше звернення, яке надійшло з Генеральної прокуратури щодо статті «Тенденції, одначе, треба ламати» розглянуте.
Повідомляємо, що прокуратурою вивчено кримінальну справу, порушену за фактом крадіжки майна Лук’янова В. Є. За результатами надані вказівки (виділено мною. — Авт.).
Слідство триває, його хід контролюється прокуратурою області».
Замість коментарю пропоную керівництву Генеральної прокуратури хід розслідування крадіжки в автокооперативі «Весна», як приклад бездарної роботи пінкертонів і слідчих, описати у відповідних підручниках для прокурорських і міліцейських вузів.
Може, комусь із погононосіїв не подобається моя «толерантність». Але якою має бути реакція на безсоромну відписку, яка зайвий раз підтвердила високий «професіоналізм» харківських правоохоронців?
 

Мал. Василя ВОЗНЮКА,
Олександра МОНАСТИРСЬКОГО.