Історія з ініціативою громадськості щодо присвоєння імені Василя Стуса Донецькому національному університету отримала продовження. Один із ініціаторів перейменування вузу, голова Громадської ініціативи Донеччини за відновлення історичної пам’яті Станіслав Федорчук заявив про репресії проти студентів, які поставили свої підписи під пропозицією присвоїти університету ім’я його знаменитого випускника.

Нагадаю, ідея з’явилася наприкінці минулого року, і за два тижні організатори зібрали в Інтернеті та «вживу» понад півтисячі підписів. Однак ініціативу не підтримали в самому університеті: і студентська конференція, і конференція трудового колективу проголосували за те, щоб не присвоювати університету імені жодної великої людини. Не в захваті від ініціативи були і керівники області та міста.
І ось новий поворот сюжету: за словами ректора університету Володимира Шевченка, кілька студентів звернулися до профспілкової студентської організації із заявою про те, що їхні підписи під листом-зверненням начебто підроблені. «У профкомі їм порадили звернутися до прокуратури Ворошилівського району Донецька, щоб там розглянули питання про фальсифікацію підписів, — пояснив «Голосу України» ректор. — Питання про присвоєння імені Василя Стуса університету розглядалося, усі, в тому числі народні депутати, які побували за цей час у нашому університету, погодилися, що було би доцільно зберегти існуючу назву вузу. Але ініціативна група не залишає нас у спокої, вони бомблять уже півроку своїми заявами всі інстанції, тероризують колектив. І ми змушені були піти на це (заява до прокуратури), щоб викрити істинне лице цих ініціаторів». Разом із тим керівник вузу відкинув звинувачення у тиску на студентів і запевнив, що до адміністрації вузу та профкому не надходило скарг на «репресії».
Станіслав Федорчук стверджує, що це сама адміністрація Донецького національного університету звернулася до прокуратури. «Прохання перевірки підписів супроводжувалося ксерокопією факсового листа із частиною підписних листів, які були раніше надіслані гуманітарному віце-прем’єру Івану Васюнику, — зазначив один із координаторів ініціативної групи. — Цікаво, що юридичною підставою для початку слідчих дій із боку міліціонерів стало посилання на статтю Кримінального кодексу України «Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, їх збут, використання підроблених документів». За словами Федорчука, працівники міліції опитували студентів «щодо встановлення участі у підписній кампанії за Василя Стуса». «Чи не є подібна діяльність цинічною формою тиску на студентів ДонНУ, які виступили за надання імені великого поета власному університету?» — риторично запитує громадський діяч.
Начальник ГУМВС України в Донецькій області Микола Куп’янський, відповідаючи на запитання журналістів, повідомив, що за результатами опитувань студентів було винесено постанову про відмову порушення кримінальної справи за відсутності складу злочину. «Опитали лише п’ять студентів, підписи ж ставили понад 400 осіб. Невже для того, щоб винести законне рішення, ми не маємо права жодного студента допитати? Адже мова не про те, що ми беремо участь в якихось політичних репресіях, а про те, щоб винести постанову», — сказав журналістам начальник обласної міліції. Микола Куп’янський вважає: якщо керівництво університету бажає перевірити справжність підписів студентів, воно повинне зробити це самостійно: «Але в жодному разі міліція не проводитиме ці перевірки, щоб з’ясувати, хто підписував, а хто — ні. Тут складу злочину немає взагалі».