Медична галузь перебуває в занедбаному стані, незважаючи на гучні пропозиції щодо проведення реформ у системі охорони здоров’я. Про це заявив на вчорашніх парламентських слуханнях «Шляхи реформування охорони здоров’я та медичне страхування в Україні» Голова Верховної Ради Володимир Литвин.
Цілком очевидно, наголосив він, що відсоток фінансування медичної галузі не можна зменшувати, оскільки це може призвести до її деградації. А тема здоров’я нації має стати предметом загальноукраїнської розмови.
На переконання Голови Верховної Ради, нам потрібна не констатація фактів драматичного стану справ у цій сфері, а осмислення — чому це відбувається і що потрібно робити. «Національною ідеєю має стати проблема збереження українського народу, збереження від фізичного вимирання, від моральної деградації. Збереження українського народу в тому сенсі, що нас мають поважати і ми маємо поважати себе. Оце та формула, якої важливо дотримуватися з огляду на те, що ключовий припис Конституції, що людина і її життя, здоров’я є найвищою соціальною цінністю держави, цілком занедбано», — зазначив глава парламенту.
Стан справ у медичній галузі справді незадовільний, погодився міністр охорони здоров’я Василь Князевич. Хвороби «молодшають», поглиблюється демографічна криза, а про фінансування медичних програм годі й казати. Докладніше про парламентські слухання читайте в наступному номері «Голосу України».