Вечірнє засідання 19 травня

Народні обранці продовжили розглядати законопроекти в другому читанні. Необхідної кількості голосів забракло проектові закону про державну програму приватизації на 2008—2012 роки та документу про місцеві податки і збори. Натомість доопрацьований законопроект про загальні засади державно-приватного партнерства у повторному першому читанні розглянули і після обговорення 316 голосами ухвалили за основу.
Затим парламентарії перейшли до розгляду проекту закону про увічнення пам’яті осіб, що загинули внаслідок воєн та політичних репресій. Зі слів міністра юстиції Миколи Оніщука, документ визначає правові та організаційні основи діяльності з увічнення пам’яті осіб, загиблих унаслідок воєн та політичних репресій (ідеться, в тому числі, й про іноземців та осіб без громадянства). Проект закону також регулює повноваження спеціального центрального органу виконавчої влади, визначає статус осіб, що загинули внаслідок воєн та політичних репресій, пам’ять яких увічнюється, та форми увічнення і статус поховання осіб. У ньому визначається порядок виконання робіт, пов’язаних із пошуковою діяльністю, перепохованням, упорядженням, утриманням, збереженням та обліком місць поховань зазначених осіб, порядок відновлення пошкоджених місць поховань.
Однак парламентарії до цього документа висловили чимало зауважень — 240 голосами законопроект направлено на доопрацювання.
Далі на порядку денному народних обранців стояв проект змін до закону про військовий обов’язок і військову службу, який стосується служби у військовому резерві. Начальник Генерального штабу — головнокомандувач Збройних Сил Сергій Кириченко поінформував, що їх ухвалення допоможе врегулювати питання порядку комплектування Збройних Сил резервниками та проходження служби у військовому резерві. Документ підтримали за основу 391парламентарій.
Так само народні депутати ухвалили зміни до статті 29 закону про військовий обов’язок і військову службу. Вони удосконалюють механізм підготовки військовозобов’язаних на навчальних зборах. Понад 400 голосів набрав і закон про внесення змін до деяких законодавчих актів у зв’язку з приєднанням України до Конвенції про тимчасове ввезення.
Верховна Рада також прийняла за основу проекти змін до законів про страхування (щодо сільгоспризиків) та про ломбарди і ломбардну діяльність. Парламентарії удосконалили й деякі законодавчі акти, щоб привести їх у відповідність із законом про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності.
На вечірньому засіданні народні обранці затвердили низку змін до закону про державні нагороди, зокрема, тих, що стосуються почесних звань «заслужений гірник», «заслужений працівник туризму» та «заслужений працівник цивільного захисту».