Ранкове засІдання 20 травня

Після оголошення депутатських заяв і повідомлень народні обранці розглянули й ухвалили два ратифікаційні  питання — закон про приєднання України до Європейської угоди про міжнародне перевезення небезпечних вантажів внутрішніми водними шляхами (ВОПНВ) та угоду між Кабінетом Міністрів України і Урядом Республіки Корея про торговельне судноплавство та протокол щодо угоди між КМУ і Урядом Республіки Корея про торговельне судноплавство.
Потім у першому читанні народні обранці розглянули і ухвалили проект закону про попередню підготовку членів виборчих комісій. Як зауважив автор законопроекту Юрій Ключковський, дедалі гостріше постає проблема професіоналізму членів виборчих комісій, їх розуміння щодо того, які рішення можна ухвалювати, які — ні.
 

Нині об’єкти виборчого процесу самі на власний страх і ризик готують представників виборчих комісій. Законопроект пропонує цю підготовку поставити на рівень держави, запровадивши курсову підготовку. А право працювати в комісіях засвідчувати державним сертифікатом.
Крім того, сесія в першому читанні розглянула два альтернативні законопроекти про внесення змін до закону «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів». Законопроект № 3050 народного депутата Кирила Куликова («НУ—НС») передбачав право обирати міського голову абсолютною більшістю голосів передати депутатам місцевих рад. Альтернативний законопроект № 3050-1, підготовлений авторським колективом представників усіх фракцій, передбачав проведення виборів міського голови у два тури. У разі, якщо жоден із кандидатів не набрав 50 відсотків голосів виборців, проводиться другий тур, переможець якого і стає градоначальником. Врешті, народні обранці, як і профільний Комітет з питань місцевого самоврядування, підтримали проект, підготовлений авторською групою. Щоправда, у деяких народних депутатів документ викликав зауваження на кшталт — він шкідливий для місцевого самоврядування, а також побоювання, що 50 відсотків голосів навряд чи набереться, а на другий тур прийдуть ще менше виборців.
За основу парламентарії підтримали зміни до закону «Про об’єднання громадян» (щодо найменувань). А також у першому читанні та в цілому ухвалили зміни до деяких законів (щодо врегулювання порядку звільнення Голови Фонду державного майна України). Цей законопроект передбачає вилучення із закону про приватизацію державного майна норму про те, що глава фонду призначається і звільняється Президентом за згодою Верховної Ради, оскільки відповідно до Конституції очільник ФДМ призначається і звільняється парламентом за поданням Прем’єр-міністра.
Крім того, в першому читанні сесія, зокрема, ухвалила закон про мораторій на зміну цільового призначення земельних ділянок рекреаційного призначення в містах та інших населених пунктах, а також у першому читанні та в цілому підтримала зміни до закону «Про лікарські засоби» (щодо використання шрифту Брайля в інструкціях про застосування лікарських засобів).
Поки народні обранці під головуванням заступника Голови Верховної Ради Миколи Томенка розглядали питання порядку денного, Володимир Литвин проводив у своєму кабінеті засідання погоджувальної ради. Як повідомив глава парламенту, на засіданні обговорювали декілька питань, зокрема стосовно заслуховування інформації про ситуацію у вугільній галузі. Відповідно до домовленостей три парламентські комітети — з питань промислової політики, паливно-енергетичного комплексу та житлово-комунального господарства — підготують відповідні пропозиції щодо розгляду цього питання. Рішення буде ухвалено на погоджувальній раді.
Крім того, за словами Володимира Литвина, на засіданні погоджувальної ради намагалися розв’язати колізію, пов’язану із створенням двох тимчасових слідчих комісій стосовно відставки Луценка. «Оскільки погодженого рішення не знайшли, щоб була одна комісія, відтак буде підписано обидва документи з усіма наслідками, які з цього випливають», — сказав Голова Верховної Ради. Розглянули лідери фракцій і пропозицію, щоб наступний тиждень був пленарним. Але оскільки вже заплановано засідання комітетів, робота Верховної Ради відбуватиметься згідно з календарним планом. Водночас на засіданні йшлося і про необхідність призначення нової дати президентських виборів. Володимир Литвин попросив фракції визначитися стосовно озвученої ним пропозиції: призначити вибори на 17 січня 2010 року. А також запропонував доручити Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування підготувати зміни до закону про вибори Президента з можливим скороченням терміну президентської кампанії із 120 до 90 днів.
 

ВІТАЄМО!

На початку ранкового засідання народні обранці привітали з днем народження своїх колег (зліва направо) Валерія Бевзенка, Юрія Каракая та Олександра Чорноморова.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.