18 травня 2009 року міський голова Одеси Едуард Гурвіц надіслав Президентові ФІФА Джозефові С. Блаттеру листа. У ньому, зокрема, йдеться:
«Звертаючись до Вас — найавторитетнішого керівника, що присвятив багато років життя благородній справі розвитку футболу і спорту, я змушений заявити про своє нерозуміння й категоричну незгоду з рішенням виконкому УЄФА від 13 травня 2009 року, що визначив перелік міст, які прийматимуть фінальний турнір чемпіонату Європи 2012 року з футболу.

Немає жодного перебільшення в словах про те, що з 2007 року міська громада Одеси жила підготовкою до Євро-2012. До широкого кола пов’язаних з нею практичних питань були залучені й прості городяни, і ділові люди, і міська влада. У складних економічних умовах і фактично без підтримки центрального уряду за короткий час було зроблено таке:
1. Розпочато реконструкцію центрального стадіону «Чорноморець». Підтримку власникові стадіону й головному інвесторові — футбольному клубу «Чорноморець» — надали і міська, і обласна ради. Нині виконано 15% із загального обсягу запланованих робіт. І роботи тривають у суворій відповідності з графіком. Здати новий стадіон планують у березні 2011 року. Експерти УЄФА висловили задоволення ходом підготовки стадіону й визначили ступінь ризику як «помірний».
2. Одеський міжнародний аеропорт, що перебуває в муніципальній власності, і нині є другим за значенням аеропортом України. Проте було заплановано його модернізацію, визначено стратегічного партнера, що надав необхідні фінансові гарантії. Але й без інвестора в аеропорту є достатньо коштів для реалізації ощадливого варіанта модернізації. Прийнятність цього варіанта була визнана експертами УЄФА.
3. В Україні Одеса — абсолютний лідер з обсягу проведених останніми роками дорожніх ремонтно-будівельних робіт. Якість одеських доріг і транспортний потенціал міста відповідають європейським стандартам.
4. Кращі в Україні умови Одеса запропонувала і з розміщення потенційних гостей Євро-2012. Ми надали найбільший номерний фонд реально існуючих готелів. Крім того, будується низка нових. І саме Одеса має унікальну можливість заповнити дефіцит номерів вищої, п’ятизіркової, категорії круїзними лайнерами, які без проблем розміщаються в нашому морському порту. Пасажирський термінал Одеського морського порту є найбільшим у Європі.
5. У повній готовності, чого не було ні в одному іншому українському місті-претенденті, перебувають дві сучасні тренувальні бази.
Усі перелічені вище чинники добре відомі експертам УЄФА, що було зафіксовано у квітневому 2009 року звіті УЄФА. У ньому Одеса поставлена на друге за готовністю місце після столиці України. Чиновники УЄФА завжди привселюдно заявляли, а Мішель Платіні навіть особисто запевняв мене в тому, що рішення виконкому УЄФА щодо приймаючих міст буде винесено винятково за підсумками оцінки ступеня їхньої готовності експертами футбольного союзу. Проте в Бухаресті виконком УЄФА, попри думку власних експертів, приймає рішення про виключення Одеси із числа приймаючих міст і навіть із числа запасних, що стало для нас цілковитою несподіванкою й абсолютно неприйнятно.
Це рішення й те, як саме воно приймалося, свідчить про те, що УЄФА опинилася на порозі глибокої кризи довіри. На відміну від епізодично виникаючих проблем з несумлінним суддівством і так званими договірними матчами дана ситуація, з огляду на пряму участь у ній вищих посадових осіб союзу й керівників національних футбольних асоціацій, вимагає негайного реагування й радикальних рішень системного характеру. Футбол справді давно переріс рамки суто спортивного явища, і конфлікт, що виник, об’єктивно несе в собі приховані загрози процесу європейської інтеграції. Висока місія «посла миру», як часто називають футбол в офіційних доповідях, не залишає місця для двозначностей, тим паче — для підозр у банальній корупції.
Вельмишановний пане Блаттер, прошу Вас взяти до відома цю позицію й, якщо Ви визнаєте це необхідним, — вжити всіх можливих заходів для виправлення ситуації, що склалася».
Підписані Едуардом Гурвіцем листи з викладом аргументів і позицій Одеси з даного питання були надіслані також у муніципалітети 24 міст-побратимів і міст-партнерів, міжнародні організації «Євроміста», «Ліга історичних міст», «Європейська федерація місцевої солідарності», дипломатичні місії країн — членів УЄФА, представникам одеської діаспори в усьому світі.