Фото Андрія НЕСТЕРЕНКАУчора в столиці було оприлюднено проміжні результати громадського спостереження за перебігом зовнішнього незалежного оцінювання. Вирок досить втішний: хоча без порушень не обійшлося, втім, останні були не грубими і мали несистемний характер. А отже, навряд чи вплинули на результати тестування. Найбільше зауважень — до рівня «професійності» інструкторів та умов проведення і підготовки до тестувань.
Перелік цьогорічних порушень досить довгий. Проте, за словами Наталії Линник, керівника проекту «Комітет виборців України», вони несуттєві.
— Приміром, було виявлено декілька випадків неналежного опломбування вільних аудиторій, що дає можливість для перебування сторонніх осіб на пункті тестування. Відзначалася недостатньо якісна охорона пунктів тестування з 8 до 9 години. Це також могло б дати шанс проникнути зацікавленим особам. Часом не дотримувався світловий та температурний режим і т. д. Дрібниці, та на майбутнє бажано було б і цих поодиноких помилок не припускатися, — каже пані Линник.
Досить часто зауваження спостерігачів стосувалися невідповідного рівня підготовки інструкторів. А в Донецькій області взагалі стався курйозний випадок: напередодні тестування кілька інструкторів відмовилися виконувати свої обов’язки. І довелося шукати їм заміну в досить стислі строки.
Невдоволені залишилися спостерігачі й неналежними умовами для проходження тестування інвалідами. «По-перше, не було сурдоперекладачів. По-друге, часом не було можливості доправити до пункту тестування дітей з проблемами опорно-рухового апарату», — каже Н. Линник.
Не вдалося розбудити у випускників і нотки «конкуренції». Заклики на кшталт: той, хто списує, може зайняти ваше місце у вузі, почуті не були. Принаймні жодного випадку «доносу» школярем на школяра не зафіксували. «Мабуть, це просто суперечить нашій ментальності», — припускає Інна Совсун, член Координаційної ради ГМ «Опора».
Та без головного огріху — списування — не обійшлося. Оскільки підглянути в самій аудиторії можливості здебільшого не було, школярі досить часто користувалися вбиральнями. Де, за словами І. Совсун, за ними не було жодного нагляду. «Були випадки, коли випускники проводили по 20—25 хвилин у туалеті. А одна дівчинка навіть «утопила» у вбиральні свій мобільний телефон», — каже пані Совсун і додає, що в подальшому це треба передбачати та за можливості якимось чином стежити за випускниками і в туалеті.
Загалом же громадські спостерігачі запевняють: учасникам ЗНО було забезпечено рівні можливості для підтвердження рівня своїх знань. І це, мовляв, доводить досить низька кількість апеляцій, поданих за результатами перших п’яти тестів — 14 з-поміж майже 800 тисяч осіб.
 

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.