Унаслідок отримання траншу Міжнародного валютного фонду національна валюта зміцнюється, а курс долара падає. Про це на вчорашньому засіданні уряду заявила Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко. Крім того, за її словами, завдяки злагодженій роботі всіх гілок влади криза в Україні вповільнюється і вже є певні ознаки оздоровлення економіки.
Так, минулого місяця, як повідомляє управління у зв’язках із ЗМІ секретаріату Кабінету Міністрів, уперше з початку кризи припинився відплив та зафіксовано повернення депозитів від громадян у банківську систему країни, обсяг яких за цей період збільшився більш як на мільярд гривень. Ще один показник уповільнення кризи — збільшення на мільярд доларів іноземних інвестицій до нашої країни.
У квітні вперше за 2009 рік зафіксовано і зменшення безробітних майже на 100 тисяч: із 924 тисяч зареєстрованих непрацюючих у Фонді зайнятості станом на 1 березня до 827 тисяч незадіяних громадян станом на 1 травня. Крім того, на 55 відсотків збільшилося виробництво сільськогосподарської продукції в першому кварталі порівняно з аналогічним періодом минулого року.
Водночас, наголосила Ю. Тимошенко, цього року розпочнуть реконструкцію і модернізацію житлово-комунального господарства. Зокрема, комплексною програмою пропонується третину потужності котлів генерації тепла й обігріву гарячої води переобладнати на використання вітчизняного вугілля замість природного газу. «Ціну на тепло і гарячу воду встановлюють місцеві органи влади, а ціну на газ встановлює Росія для України. Розрив між ціною, яку ми отримуємо від Росії і за якою реалізуємо підприємствам житлово-комунального господарства, приблизно вдвічі», — підкреслила Юлія Тимошенко. Такий розрив, за її словами, потрібно зменшувати, але не за рахунок збільшення тарифів для населення, а за рахунок оптимізації самої системи. Третину потужностей котельного господарства уряд пропонує переобладнати на використання альтернативних джерел енергії. А ще третину котлів планується замінити теплонасосами, які дають найдешевші тепло, гарячу воду і працюють на електроенергії.
«І найголовніше, що після завершення цієї програми, яка переважно буде здійснена цьогоріч, ми зможемо відійти від використання природного газу і здешевити тепло і гарячу воду вдвічі-втричі», — зазначила Юлія Тимошенко і додала, що хоч програма розрахована на три роки, левову частку роботи буде виконано нинішнього року.
Крім того, Прем’єр-міністр повідомила, що направить листи до народних депутатів та Президента з проханням звільнити міністра оборони із займаної посади у зв’язку з виявленими масштабними проявами корупційної діяльності у відомстві. Зокрема, за її словами, з’ясовано, що «під прикриттям високопосадовців міністерства» комерційні структури поставляли продукти харчування до військових частин за завищеними цінами — на 20—50 відсотків.
 

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.