Комітет з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва рекомендує парламенту направити на доопрацювання проект закону про внесення змін до деяких законів України щодо ліцензування господарської діяльності з надання транспортно-експедиторських та інформаційно-диспетчерських і автостанційних послуг.
Як зазначила під час обговорення законопроекту голова комітету Наталія Королевська, запровадження ліцензування нових видів господарської діяльності не відповідає принципам державної політики у цій сфері, визначених статтею 3 Закону «Про ліцензування певних видів господарської діяльності».
На думку народних депутатів, потрібно «більш чітко визначитися з предметом ліцензування у сфері автостанційних послуг та надання інформаційно-диспетчерських послуг під час перевезення пасажирів автобусами». Комітет не підтримує пропозицію авторів щодо доцільності отримання ліцензії на інформаційно-диспетчерські послуги самими транспортними підприємствами, які надають послуги перевезення на автобусах та таксі. Комітет вважає, що необхідно конкретніше розподілити суб’єкти, які надають транспортно-експедиційні послуги у сфері автомобільного транспорту, на операторів та агентів.
 

Удосконалять порядок укладання контракту про проходження військової служби

Прийняти за основу проект закону про внесення змін до Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» рекомендує парламенту Комітет з питань національної безпеки і оборони.
Поданий Кабінетом Міністрів законопроект пропонує уточнити перелік військових навчальних підрозділів вищих навчальних закладів, де здійснюється підготовка військових фахівців для Збройних Сил України, визначити порядок направлення військовослужбовців для проходження військової служби до інших військових формувань і зворотно. Змінами також передбачається вдосконалити порядок укладання контракту про проходження військової служби на офіцерських посадах курсантами після закінчення навчання у вищих військових навчальних закладах або військових навчальних підрозділах вищих навчальних закладів, які навчаються за замовленням Міністерства оборони або інших військових формувань. Проект містить положення, які врегульовують питання, пов’язані з взаємовідносинами між державою та громадянами у разі дострокового розірвання (припинення) дії першого контракту. Уточнюється також перелік осіб, які знімаються з військового обліку військовозобов’язаних.
Члени комітету, підтримавши законопроект, зазначили, що «в умовах обмеженості матеріальних і фінансових ресурсів його прийняття дозволить зменшити витрати на підготовку військових фахівців для комплектування посад офіцерського, сержантського та старшинського складу за рахунок зосередження підготовки різних категорій військовослужбовців у вищих військових навчальних закладах та військових навчальних підрозділах вищих навчальних закладів, спільного та ефективнішого використання навчально-матеріальної бази». На думку народних депутатів, це також дозволить відшкодувати державі матеріальні збитки у разі розірвання військовослужбовцями першого контракту за нереабілітуючими підставами та удосконалити регламентацію інших питань, які виникли під час практичного застосування цього закону.
 

За повідомленнями інформаційного управління апарату Верховної Ради України.