Президент Віктор Ющенко звільнив Віктора Балогу з посади глави секретаріату Президента і призначив на цю посаду керівника Київської обласної державної адміністрації Віру Ульянченко. Відповідні укази глава держави підписав у вівторок.
Головною причиною відставки з посади глави секретаріату Президента Віктор Балога назвав свою «категоричну незгоду» з рішенням Віктора Ющенка вдруге балотуватися на пост глави держави. «Переконаний, що ви не маєте морального права йти на президентські вибори. Принаймні в цьому я вам не соратник», — наголосив Балога у своїй заяві. Він пояснив свою переконаність тим, що Ющенко за весь час перебування на найвищій державній посаді не зміг втілити обіцянок, які він давав українському суспільству під час виборчої кампанії 2004 року. «Десять кроків назустріч людям» так і залишилися красивим міфом, не здійснено жодної системної реформи. Корупція та кумівство у владі, подвійні стандарти під час прийняття державних рішень стали буденністю. Прикро усвідомлювати, але ви нічого не зробили для очищення влади».
Зміни у керівництві секретаріату Президента прокоментували відомі політики. «Віра Іванівна — системна жінка, системний політик, і цілком очевидно, що вона зуміє розмежувати політичне і службове... Я хочу сподіватися і вірити, що, врешті-решт, почне діяти не політична доцільність, а працюватиме закон і Конституція», — зазначив в ефірі 5 канала Голова Верховної Ради Володимир Литвин. Крім того, на його переконання, треба очікувати боротьбу тих людей, які входили у найближчу команду Президента, з... Президентом. «Думаю, що цього йому потрібно остерігатися, бо нас чекають гучні скандали», — спрогнозував глава парламенту.
«Дай, Боже, щоб ця заміна призвела до того, щоб більш ритмічно, відповідально працював глава держави», — наголосив Володимир Литвин.
А заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко вчора заявив, що «високо оцінює» прагнення колишнього керівника президентського секретаріату Віктора Балоги почати боротьбу з «кумізмом», корупцією і зловживаннями в оточенні Віктора Ющенка. Водночас Микола Томенко наголосив на тому, що «аби цей складний процес боротьби розпочався та був зреалізований, необхідно, щоб добровільно звільнилися з посад усі родичі, куми та земляки Віктора Балоги, які сьогодні по всій Україні обіймають надзвичайно важливі та відповідальні посади».
Також заступник Голови Верховної Ради висловив сподівання, що Віра Ульянченко зробить із секретаріату потужну креативну команду, яка, якщо не зніме, то хоча б зменшить ступінь конфліктності й конфронтації в системі виконавчої влади.