Останнім часом ціна на лікарські препарати помітно зросла, що змушує пацієнтів шукати заміну дорогим лікам. Лікарі радять використовувати дженерики — лікарські засоби, офіційно виготовлені «за рецептами» оригінальних патентованих аналогів. Мовляв, дешевий — не означає поганий. Керівник Національного науково-практичного товариства Швидкої медичної допомоги професор Аркадій Верткін стверджує: думка, що побутує, про меншу ефективність дженериків — неправда, передає УНІАН. — Під час вибору недорогих аналогів слід звертати особливу увагу на марку фармацевтичних компаній, оскільки відомі холдинги здійснюють чіткий контроль якості і не ризикують репутацією, не зв’язуючись з недобросовісними дилерами.
Однією із найважливіших складових дженерикового виробництва, орієнтованого на випуск справді високоякісних прототипів, які ні в чому, крім ціни, не поступаються оригінальним, є відповідність міжнародним стандартам і вимогам до біоеквівалентності. Кожен виробник зобов’язаний довести, що його аналог за якістю та дією не відрізняється від оригіналу.
Наука не стоїть на місці: щорічно у світі з’являються десятки нових ліків, ефективність яких, безперечно, вища, ніж у препаратів попереднього покоління. Проте, якщо засобів для налагодження їх виробництва поки що недостатньо, то випуск дженериків — єдина можливість забезпечити хворих доступними якісними ліками.