Виробництво пшениці нинішнього року в Україні знизиться порівняно з роком минулим на 27 відсотків і становитиме 19 мільйонів тонн. Такий прогноз оприлюднено Мінсільгоспом США.
Американці пророкують спад виробництва й інших зернових — всього буде зібрано 38,7 мільйона тонн, що на 34,8 відсотка менше, ніж торік. Тоді, за оцінками заокеанських експертів, аграрії поклали в засіки 52,2 мільйона.
У Мінсільгоспі Сполучених Штатів прорахували і майбутню середню врожайність кожного гектара. Цього року вдасться зібрати по 28,8 ц пшениці, в 2008-му цей показник становив 36,7 ц/га.
До того ж такий значний спад очікується здебільшого не так через погодний чинник, як через дефіцит оборотних коштів у сільгоспформувань, які були змушені заощаджувати під час проведення весняно-польових робіт. Логічно, знизяться й обсяги експорту української пшениці: з 12 мільйонів тонн у поточному маркетинговому році до 6 мільйонів — у наступному, повідомляє «ПроАгро».
Зазначимо, що перспективні оцінки Мінсільгоспу США істотно відрізняються від прогнозу Мінагрополітики України, де стверджують: аграрії зберуть близько 48 мільйонів тонн зернових.