Щойно минув Міжнародний день музеїв. У Криму близько 300 музеїв, з якими знайомляться за рік до п’яти мільйонів відвідувачів. Слово голові правління Асоціації заповідників і музеїв автономії
В’ячеславу ПЕРЕСУНЬКУ:
— Усі наші музеї тримаються лише на ентузіастах. Свято минуло, а в будні ми звично збираємо з миру по нитці, бо через нестачу коштів експонується лише частка наших скарбів.
Утім, насиченості виставок, яких щороку робимо не менше двадцяти, допомагає програма «Скарби музеїв Криму». Нині готуємося відзначити 150-річчя видатного українського художника Миколи Самокиша. Вже заснували стипендію цього Майстра для учнів художнього училища, що носить його ім’я. Готуємо видання альбому й виставку видатного баталіста.
А в нас — свої «баталії». Чимало півострівних діячів високого рангу хотіли б, щоб керівники музеїв мали певне партійне забарвлення. А ми цінуємо передусім професіоналізм. Нам постійно доводиться захищати музейні заклади і від посягань на їхні унікальні землі. Разом з Алупкинським двірцево-парковим музеєм-заповідником давно боремося за те, щоб зупинити скандальної слави будівництво елінга й формування «Порт Джорджі». Це й тривала боротьба проти посягань СП «ЮС-Оптитка», яке настирно претендує на... частину території всесвітньо відомого парку. Дивно, як у таких умовах директору цієї перлини Каспіровичу та його колегам вдалося відреставрувати й відкрити дім графа Шувалова, випускати альбоми, проводити Воронцовські читання.
Продовжуємо повертати у власність автономії Юсуповський палац у Кореїзі. Написали Президентові про те, що там не проводиться жодних заходів державного рівня, бо це вже давно елітний готель. Та глава секретаріату... переадресував листа керуючому справами, який знову пояснює, що об’єкт має статус держрезиденції, виконує вимоги держпротоколу й міжнародної практики із забезпечення діяльності глав держав, парламентаріїв і членів уряду. Просто анекдот!
Тривожить доля музею Тимошевського й дачі Чехова. Сталося так, що фірма «Поток 2000» уклала договір оренди колишньої дачі відомого пушкініста на чверть століття з колишнім директором музею Чехова. Нині цей палац використовують в основному для відпочинку та розваг. Розбили навіть меморіальну дошку!
Нібито готується приватизація цього будинку, тоді його буде втрачено. Щоб не допустити цього, гуртуємо громадськість. Уже міністр культури підготував листа на ім’я голови Верховної Ради автономії. Сподіваємося на захист.
Як повітря потрібна кримська урядова програма розвитку музейної справи, якої досі немає.
Девіз цьогорічного свята Міжнародна рада музеїв визначила як «Музеї і туризм». Суперактуально для Криму! Хочеться, щоб турфірми, які мають за сезон чималий прибуток, хоч би трохи подбали про те, щоб привести до ладу інфраструктуру: автостоянки, навіси, туалети. Варто об’єднати наші зусилля — тоді зробимо внесок в культуру земляків і гостей Криму, примножимо те безцінне, що маємо.