У такій формі джанкойський міський голова В. Синицький два роки тому не ставив запитання голові ТОВ «Кримське аерокосмічне агентство» кандидатові географічних наук Олександрові Прималенному. Хоча, напевно, мав на увазі. Після того, як наприкінці квітня у кримському райцентрі вчені презентували автоматизоване робоче місце (АРМ) «Громадянський щит» як базовий рівень системи «АРМ-Громада», таке питання не виникає навіть у найбільших скептиків. А Валентин Борисович, щоб передати своїм колегам накопичений досвід співробітництва керівників і вчених з вирішення практичних завдань управління міським господарством, вирішив опублікувати пропонований вашій увазі матеріал на сторінках «Голосу України».
У Джанкойській міській раді відбулася презентація проекту автоматизованого робочого місця міського голови «АРМ—Громадянський щит (О)» як сучасний інформаційно-технологічний комплекс, що забезпечує інтелектуальну підтримку прийняття управлінських рішень із питань містобудування, безпеки життєдіяльності та навколишнього середовища. До складу «АРМ—Громадянський щит (О)» входять захищена комп’ютерна система «Громадянський щит (О)» та інформаційна технологія «Ноосфера», що встановлюється на неї. Розробка науково-технічної продукції (НТП) «АРМ—Громадянський щит (О)» виконана ТОВ «Кримське аерокосмічне агентство».
У рамках презентації обговорювалися перспективи вирішення низки актуальних завдань:
— з використання результатів обробки даних «АРМ—Громадянський щит (О)» як основи формування меж землекористування населених пунктів в умовах браку фінансових коштів на ці цілі в місцевих бюджетах;
— з вивчення та аналізу незайнятих (вільних від забудови) міських земель, які використовуються суб’єктами господарської діяльності, з метою збільшення дохідної частини місцевого бюджету;
— з попередження «конфлікту інтересів» власників під час створення організацій співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) і збереження можливості органу місцевого самоврядування впливати (брати участь) на процес вироблення планів розвитку ОСББ;
— з формалізації відповідальності сторін і порядку обліку приватних і громадських інтересів органами місцевого самоврядування під час розробки генерального плану і правил забудови та використання території міста (населеного пункту).
Для задоволення запитів органів влади стосовно вирішення «межових завдань» під час фінансово-економічної кризи була розглянута необхідність поглиблення теоретичної бази процесу інформатизації системи місцевого самоврядування із проблем:
— розбіжності істотних і формальних вимог до паспорта об’єкта землекористування як особливих розділів містобудівного кадастру місцевого самоврядування та державного земельного кадастру;
— інформатизації дуалізму земельних відносин як матеріальної основи місцевого самоврядування в особі його територіальних громад в умовах конституційного права на землю народу України;
— ідеологічних аспектів устрою демократії в суспільстві з багатоукладним способом виробництва;
— оптимізації методичних аспектів винесення в натуру меж населених пунктів в умовах недостатнього фінансування за допомогою сучасних засобів радіонавігації.
Учасники презентації дійшли думки, що пропонований інформаційно-технологічний комплекс «АРМ—Громадянський щит (О)» має набір функціональних можливостей, що істотно розширюють сферу застосування й оперативність у прийнятті рішень органу місцевого самоврядування. Було вироблено спільне рішення.
1. Рекомендується впровадити представлений інформаційно-технологічний комплекс «АРМ—Громадянський щит (О)» у практику місцевого самоврядування міста Джанкоя як типового інструменту, створеного на основі сучасних методів і засобів управління стійким розвитком адміністративних територій і громадських відносин у межах населених пунктів.
2. Оформити у встановленому порядку передачу в безплатне користування від розробника — ТОВ «Кримське аерокосмічне агентство» у виконавчий комітет Джанкойської міської ради інформаційної технології «Ноосфера» для встановлення на захищену комп’ютерну систему «Громадянський щит (О)».
3. Видати відповідне розпорядження про призначення експлуатуючої організації в рамках завдань функціонування інформаційно-аналітичного центру розвитку (далі «ІАЦР-Джанкой») і порядок експлуатації «АРМ—Громадянський щит (О)» з урахуванням вимог із захисту інформації.
4. Продовжити розвиток локальних мереж у будинку Джанкойської міської ради з метою організації вилучених терміналів користувачів «АРМ—Громадянський щит (О)» і формування баз даних у відповідних напрямах.
5. Направити матеріали презентації «АРМ—Громадянський щит (О)» в установи й відомства України, що курирують проблему інформатизації.
6. Звернутися до Міністерства юстиції України для роз’яснення правочинності застосування результатів обробки даних «АРМ—Громадянський щит (О)» про землекористування всередині міської межі на основі містобудівного кадастру для винесення в натуру меж населеного пункту, з огляду на брак фінансових коштів у місцевому бюджеті на виконання цих робіт традиційними методами.
7. Провести нараду погоджувальної комісії за участю зацікавлених сторін з питань установлення розділової межі землекористування міста Джанкой і Джанкойського району на базі застосування методу радіонавігації та результатів обробки інформації про координати земельних ділянок із застосуванням «АРМ—Громадянський щит (О)».
8. Доручити «ІАЦР-Джанкой» як ядру «АРМ—Громадянський щит (О)» забезпечення (з використанням «Електронної приймальні») організаційно-технічної підтримки створюваного інформаційно-довідкового бюро (центру) Джанкойської міської ради з оформлення «вхідних—вихідних» даних у встановленому форматі «запитів—відповідей» населення та органів влади.
9. Опублікувати матеріали презентації «АРМ—Громадянський щит» у міжнародному науковому журналі «Екологія і ноосферологія» й дати оповіщення за підсумками в ЗМІ.
Севастополь—Джанкой—Севастополь.
На знімку: джанкойському міському голові Валентинові Синицькому (ліворуч) у практичному освоєнні АРМ «Громадянський щит» допомагає головний інженер ТОВ «Кримське аерокосмічне агентство» Олександр Ларіонов.

Фото Миколи МАГДИЧА.