Нещодавно у столиці презентували незалежну ініціативу «Громадянська платформа конституційного самозахисту». Майже 70 громадських організацій підписали маніфест суспільного самозахисту «Зупинімо соціальну руйнацію».
Акція відбувалася в актуальному форматі «флеш моб». Відкриті дебати та сатиричні скетчі, громадські перформанси дали оцінку нинішньому станові українського суспільства, а згодом запропонували рецепт оздоровлення країни народними методами.
— Учасники «Громадянської платформи» — громадські рухи, які підтримали ініційований ВГО «Край» маніфест суспільного самозахисту «Зупинімо соціальну руйнацію», — каже лідер «Краю» Людмила Ходос. — Ми ставимо діагноз нашим суспільним лихам і пропонуємо рецепт для їх лікування. В такий спосіб прагнули продемонструвати готовність громади бути відповідальною та солідарною, а водночас — вимагати таких дій від держави.
Підписанти маніфесту вірять: на зміну принципу зоологічного індивідуалізму — «кожний за себе — лише Бог за всіх!» — обов’язково прийде принцип загальної соціальної відповідальності, який почне діяти в політиці, культурі, бізнесі.
— Соціальна безвідповідальність і відсутність соціальної солідарності збіглися з моделлю «життя на незароблені кошти». Вона швидко прижилася в Україні, тому що базувалась на нескінченній вірі людей у світле майбутнє. При цьому нікого не хвилював той факт, що за «дешеві» кредити доведеться розплачуватися протягом усього життя, яке за таких умов неминуче перетвориться на заробляння ідеальної «кредитної історії» як єдиного сенсу буття людини, — вважає голова Придніпровського регіонального фонду підтримки підприємництва Олександр Александров.
Підписанти переконані, що для подолання кризи необхідно обмежити апетити численних паразитичних організмів, які досить успішно прижилися в українській суспільній системі, довівши її до цілковитого виснаження. Мовляв, криза є боротьбою імунної системи суспільства з такого роду паразитами.