Пропозицію Голови Верховної Ради Володимира Литвина про зменшення терміну ведення виборчої кампанії підтримує абсолютна більшість і суспільства, і політиків. Про це заявив на вчорашньому брифінгу заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко.
Заступник Голови Верховної Ради переконаний, що необхідно зробити більш складною процедуру реєстрації кандидатів у президенти. Зокрема, для отримання статусу кандидата необхідно бути авторитетним політиком. Авторитетність підтверджуватиме і грошова застава, що вноситиметься партією, яка висунула кандидата. На думку Томенка, треба збільшити її розмір з 500 тисяч гривень до 10 мільйонів гривень. «Також треба збільшити необхідну для допуску до участі у виборах кандидата на посаду президента кількість підписів виборців на його підтримку від 500 тисяч до 1 мільйона», — переконаний М. Томенко.
Така процедура реєстрації має забезпечити участь у виборчій кампанії не більш ніж 5—10 кандидатів, які є представниками реальних впливових політичних сил та які під час президентської виборчої кампанії будуть вести дискусію про стратегію розвитку України, а не виконувати функції дискредитації тієї чи іншої політичної сили або лідера. Політик наголосив, що «президентська кампанія — це вибір майбутнього, а не боротьба з минулим».
Заступник Голови Верховної Ради України також повідомив, що сьогодні ним у Верховній Раді був зареєстрований відповідний законопроект «Про вибори Президента України» (щодо збільшення розмірів грошової застави та кількості підписів на підтримку кандидатів).
Нагадаємо: у 1991 році кандидатів, внесених у виборчий бюлетень, було 6, у 1994-му — 7, 1999-го їх кількість збільшилася до 13, а в 2004 році — вже до 24.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.