Робоча група, сформована у Головному контрольно-ревізійному управлінні з фахівців низки центральних органів виконавчої влади виявила системні зловживання посадовців Міноборони із землею та під час державних закупівель. Про це повідомив народний депутат України Олег Маліч, член Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони, котрий також входив до складу робочої групи.
За словами парламентарія, у військовому відомстві «створено схеми використання військового майна та земель в інтересах окремих комерційних структур». Зокрема, використовуючи лазівки у чинному законодавстві, з грудня 2007 року було вилучено із земель Міністерства оборони 33 земельні ділянки загальною площею понад 255 га. Ще 20 ділянок загальною площею понад 47 га Міноборони «використало», приховавши цей факт від уряду. Тоді як ринкова вартість усіх ділянок перевищує один мільярд гривень. Депутат також зауважив, що у багатьох випадках зміна статусу земельних ділянок здійснювалася задля подальшого їх відведення конкретним юридичним особам, приватним комерційним структурам. За його словами, значну роль відігравала схема «наділення» землею державних підприємств оборонного відомства, які через недосконалість законодавства могли розпорядитися землею на власний розсуд.
Парламентарій сподівається на відповідну реакцію уряду і має намір ініціювати створення у Верховній Раді тимчасової слідчої комісії для розслідування зловживань у Міністерстві оборони у сфері державних закупівель та реалізації надлишкового майна. Інтерв’ю з народним депутатом України Олегом Малічем на цю тему читайте у наступних номерах «Голосу України».