Ранкове засідання 19 травня

Після традиційних виступів від фракцій народні обранці приступили до розгляду питань порядку денного. Насамперед вони проголосували за усунення неузгодженостей в тексті прийнятого закону про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність деяких законодавчих актів щодо діяльності державної кримінально-виконавчої служби.
Потім народні обранці ухвалили постанову про створення тимчасової слідчої комісії для перевірки дотримання законодавства при проведенні реконструкції Національного спортивного комплексу «Олімпійський». А от із створенням комісії з питань розслідування обставин порушення Конституції і законів при проведенні позачергових виборів до Тернопільської обласної ради 15 березня цього року та фактів фальсифікації їх результатів було не все так гладко. У своїй доповіді народний депутат Олександр Буджерак (БЮТ) аргументував необхідність створення комісії тим, що під час місцевого волевиявлення у регіоні начебто допускалися маніпуляції з бюлетенями, підкупи виборців тощо. А сама передвиборча кампанія проводилася з численними правопорушеннями. Представник Партії регіонів Ярослав Сухий звернув увагу колег на те, що жодного судового рішення з приводу тернопільських виборів не виносилося.
Тож порушення, про які говорив Олександр Буджерак, факт не доведений. Доповнюючи виступ однопартійця, Ганна Герман закликала фракцію БЮТ шукати причини своєї поразки на Тернопіллі не у фальсифікації, а у власних вчинках. Голова Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради Олександр Єфремов застеріг парламентаріїв, що згідно з чинним законодавством передбачено одночасне існування 10 тимчасових слідчих комісій, натомість їх уже є 12. Але рішення про створення і цієї ТСК теж ухвалили.
Також учора після тривалої дискусії було сформовано тимчасову слідчу комісію з питань розслідування обставин смерті народного депутата 4-го скликання І. Плужникова та заволодіння невідомими особами його власністю, акціями телекомпанії «Інтер». Народний депутат Володимир Пилипенко поінформував, що на час, коли відбувалася передача «Інтера», І. Плужников перебував у лікарні в комі. А документи начебто підписані його рукою. Саму смерть екс-власника телеканалу парламентарій назвав загадковою. Натомість Олександр Єфремов звернувся до колег з проханням перенести розгляд постанови про створення цієї ТСК, оскільки у Генпрокуратурі ще триває розгляд справи. Та й відповідного рішення профільного комітету Верховної Ради немає. Однак це не завадило народним обранцям дати «зелене світло» і цій комісії.
Пізніше вони ухвалили зміни у складі тимчасової слідчої комісії з питання розслідування обставин незаконного затримання у квітні 2005 року головним слідчим управлінням МВС Бориса Колеснікова.
А дискусія в сесійній залі розгорілася під час обговорення проектів постанов про утворення ТСК з питань розслідування обставин інциденту за участю міністра внутрішніх справ Юрія Луценка у травні цього року в аеропорту міста Франкфурт-на-Майні в Німеччині. Автор першого документа бютівець Ігор Воротнюк у своєму виступі наголошував, що суспільству надано не встановлену інформацію про очільника МВС. Член Партії регіонів Олександр Єфремов повідомив, що має інформацію, нібито китайська сторона, куди заплановано наступний візит опального міністра, підтвердила готовність прийняти його з умовою, що не порушуватимуться закони їхньої держави. Тож постанова, зареєстрована народним депутатом Владиславом Лук’яновим, передбачає створення ТСК саме для того, аби повідомити суспільству про неприпустиму поведінку міністра.
Після перерви народні обранці не підтримали внесення до порядку денного проекту закону про чисельність Збройних Сил на 2009—2011 роки, про схвалення рішення Президента щодо допуску підрозділів збройних сил інших держав на територію України у 2009 році для участі у багатонаціональних військових навчаннях.
Тоді парламентарії перейшли до розгляду законопроекту про внесення змін до закону «Про державну підтримку та особливості функціонування дитячих центрів «Артек» і «Молода гвардія». Було три варіанти цього документа. Більшістю голосів ухвалено два — президентський законопроект і запропонований народним депутатом Іриною Геращенко.
Парламентарії також проголосували у другому читанні за зміни до деяких законодавчих актів з питань соціального захисту багатодітних сімей. Продовживши ранкове засідання на 15 хвилин, Голова Верховної Ради Володимир Литвин поставив на розгляд зміни до деяких законодавчих актів щодо протидії протиправному поглинанню та захопленню підприємств. Цей антирейдерський документ направлено на повторне друге читання.
Учора народні депутати привітали із днем народження своїх колег Євгена Сігала та Володимира Стретовича.
 

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.