П’ятнадцятьом жінкам, які мешкають у селах Світанівської сільради Корецького району, присвоєно почесне звання «Мати-героїня»

Чимало з них чекали цього визнання десятки років. Устигли не лише дітей виростити, а й онуків, а дехто вже й правнуками тішиться.
— Досі в селах нашої сільради (а до неї входять села Світанок, Бранів та Бокшин. — Авт.) жодна з жінок не мала звання «Мати-героїня». Тепер його присвоєно аж сімнадцятьом. На жаль, двоє жінок — Тамара Петрівна Рудюк і Віра Тимофіївна Токар, котрі виховали по п’ятеро дітей, — так і не дочекалися цієї радості. Нагороду одержали їхні родичі, — розповідає світанівський сільський голова Алла Бура.
— Коли мій чоловік тяжко захворів, я вже мала п’ятеро дітей, — каже Раїса Архипівна Переходько. — Щоб дати раду родині, бралася за будь-яку роботу: корів доїла, телят годувала, в медпункті працювала, а вночі ще й гній на колгоспних полях розкидала. А пенсії маю лише 780 гривень. Тож мушу і тепер велике господарство тримати: два гектари поля, пару коней, корову...
— Я теж у колгоспі звікувала, — долучається до розмови Ганна Артемівна Ковальчук. — Одночасно по двісті телят доглядала. Маю за працю орден Трудового Червоного Прапора, Почесну грамоту Верховної Ради, була свого часу депутатом Корецької районної ради. Дітей виростила п’ятеро. Вони в мене одне за одним з’явилися на світ — з 1960-го по 1965 рік. Про декрет тоді й мови не було. Буквально розривалася між дітьми і роботою. Хоча й маю тридцять дев’ять років стажу, мені трудової книжки не виписали, а лише якийсь папірець замість неї видали...
Керівники району пообіцяли владнати проблему з документами, яка дошкуляє Ганні Артемівні. Відшуковуватимуть і можливість вирішення питання, яке турбує мало не всіх місцевих жінок, — відкриття дитячого садка у Світанку.
— Цьому в районі приділяється чимало уваги, — зазначив голова Корецької райдержадміністрації Руслан Сивий. — Уже відновлено роботу дошкільних закладів у шести селах. Та й загалом проблеми, що стосуються дітей, соціально незахищених категорій, багатодітних родин, є пріоритетними в районі. Добре, що нарешті зрушило з місця питання щодо присвоєння звання «Мати-героїня» жителькам району. Це має для них і моральне, і матеріальне значення. За часів незалежності України це сталося вперше. Крім сімнадцяти жінок зі Світанівської сільської ради, Указом Президента почесне звання присвоєно також дев’ятьом жителькам Корця. Загалом райдержадміністрація подала відповідні документи стосовно 617 мешканок району.
Рівненська область.
Ганна Артемівна Ковальчук, яка чекала наприсвоєння звання «Мати- героїня» сорок чотири роки, просить голову Корецької районної ради Аліну Ковальчук та голову Корецької РДА Руслана Сивого допомогти їй отримати трудову книжку, бо має 39 років трудового стажу.

Фото Світлани ТУБІНОЇ.