Нинішньої весни Кіровоградщина вкриється 2000 гектарів нових лісів. Це майже 10 млн. дерев різних порід. А до кінця року слід чекати поповнення лісових площ іще на семистах гектарах. Такими поступовими, але впевненими кроками через чотири десятиліття область досягне життєво важливого для всіх її мешканців рівня лісистості — 11 відсотків від загальної площі.
Нові лісові масиви з’явились майже по всій області. Зокрема, й на колишньому пустищі біля міста Бобринця. Під час весняної толоки учні місцевих шкіл, студенти технікуму, працівники організацій та установ і пенсіонери висадили на берегах річки Сугоклеї більш як п’ять тисяч саджанців сосни кримської, дуба, липи, берези, клена, горобини та черемхи. Посадковий матеріал безплатно надали державне підприємство «Долинський лісгосп» та Бобринецьке лісництво.
За словами бобринецького міського голови Леоніда Кравченка, вже сьогодні на кожного жителя міста припадає по одному дереву, але на досягнутому зупинятися не можна. Адже йдеться про збереження зелених легень краю, поліпшення стану довкілля та здоров’я земляків. Допоможуть нові насадження і зберегти від забруднення та висихання річку.
Щоб максимально популяризувати серед населення природоохоронну діяльність, залучити місцевих жителів, насамперед — школярів і студентів, до збільшення зелених насаджень, лісівники краю організовують і проводять цілий цикл заходів. Один із них відбувся у рамках всеукраїнської акції «Майбутнє лісу у твоїх руках». У закладанні нового лісового масиву в урочищі «Оситнязьке» Кіровоградського лісництва державного підприємства «Компаніївський лісгосп», що розташоване поруч із селом Лозуваткою, взяли участь близько 150 волонтерів. Разом із вихованцями обласного еколого-натуралістичного центру, дитячої екологічної громадської організації «Флора», учнями і студентами кіровоградських вузів допомогти лісівникам примножити зелене багатство краю зібралися і керівництво області, й працівники органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, і журналісти. Усі разом залісили двогектарну площу 10 тисячами сіянців сосни й дуба.
Усіх своїх помічників лісівники забезпечили необхідним робочим інвентарем — рукавицями, мечами Колесова, відрами. Але найбільше імпонували юним трудівникам оригінальні зелені накидки із надписом «Я садив ліс».
Під час заходу працював лісовий ярмарок. А після роботи господарі організували на лісовій галявині дегустацію дарів лісу і порадували гостей номерами художньої самодіяльності та безпрограшною лотереєю на лісову тематику.
«Після таких заходів, — переконаний начальник обласного управління лісового та мисливського господарства Іван Захарченко, — вислови на кшталт «Природа — наш дім», «Ліс — наш оберіг» сприйматимуться юними громадянами більш усвідомлено. І можна бути твердо переконаним, що кожен із учасників акції у будь-який момент стане на захист зеленого світу й виховуватиме патріотичне ставлення до лісу в оточуючих. А це — головна нагорода лісівникам за їх нелегку працю».
До цьогорічної акції «Майбутнє лісу у твоїх руках» за участі громадськості в заходах усіх лісництв області (в першу чергу — в масовій посадці лісу) загалом залучили близько трьох тисяч добровольців. Активно підтримали проведення акції усі 9 лісгоспів обласного управління. Створено пам’ятні насадження, закладено нові алеї випускників шкіл. На території Державного лісового фонду приведено до ладу місця відпочинку, очищено від сміття та захаращеності придорожні смуги, прибрано сміттєзвалища, встановлено пропагандистські бігборди та аншлаги. Працівниками лісових господарств прочитано сотні лекцій, проведено ще більше бесід на лісову та природоохоронну тематику, а також організовано десятки екскурсій до лісових розсадників і дендраріїв.
Наша довідка
Акція «Майбутнє лісу у твоїх руках» започаткована чотири роки тому з ініціативи Державного комітету лісового господарства. Захід покликаний привернути увагу широких кіл громадськості (в першу чергу — молодого покоління) до необхідності бережливого ставлення до лісу як національного багатства країни. Просвітницькі заходи, які проходять упродовж цієї акції, мають на меті донести до суспільства специфіку лісового господарства та продемонструвати, якою нелегкою працею створюються нові ліси для нащадків. Серед учнів молодших та середніх класів проводяться творчі конкурси. Діти всієї країни пишуть твори та створюють малюнки на тему: «Людина та ліс».
Цього року до проведення акції на Кіровоградщині долучилися організатори ще однієї всеукраїнської ініціативи — конкурсу соціальної реклами «Сильна Україна». За задумом автора ідеї — київського поета Євгена Юхниці символом України має бути дерево, яке викликає повагу і пов’язане з образом сили, міці та надійності, — дуб. А тому саме за висадку дубів активно взялася молодь, насамперед — голови студентських рад усіх кіровоградських вузів. Участь у спільній з лісівниками акції «Майбутнє лісу у твоїх руках» має надихнути молодих людей на нові ідеї, на соціально вагомі вчинки, сподіваються організатори акції.
Нині в рамках акції триває дитячий конкурс на кращий твір або малюнок на тему: «Людина та ліс». Його переможців на обласному рівні буде оголошено наприкінці травня, на загальнодержавному — у вересні.
Разом із юними кіровоградцями до роботи взявся і голова обласної державної адміністрації Василь Моцний.

Фото автора.