З 7 по 9 травня ц. р. у столиці Румунії м. Бухаресті відбулося засідання Постійного комітету Парламентського виміру Центральноєвропейської ініціативи. З цього приводу голова Постійної делегації Верховної Ради України в Парламентському вимірі Центральноєвропейської ініціативи (ПВ ЦЄІ), народний депутат України Валерій Камчатний дав інтерв’ю «Голосу України».
Ред.: Валерію Григоровичу, ви не вперше берете участь у заходах ЦЄІ. Як, на ваш погляд, сьогодні можна охарактеризувати стан справ у цій поважній організації?
В. Камчатний: Справді, я вже четвертий рік поспіль беру участь у заходах ЦЄІ, що стосуються Парламентського виміру, і намагаюсь інформувати читачів «Голосу України» про нашу роботу. Дозволю нагадати, що Центральноєвропейська ініціатива (ЦЄІ) створена як регіональне угруповання вісімнадцяти країн Центральної та Східної Європи та має на меті налагодження всебічного співробітництва у різних напрямах, зокрема в політичній, соціально-економічній, науковій та культурній сферах. Пріоритетом у роботі ЦЄІ є європейська інтеграція країн-учасниць та поглиблення їх співробітництва з Європейським Союзом. Безумовно, це сприяє зміцненню стабільності та безпеки в регіоні.
Діяльність ЦЄІ здійснюється на різних рівнях, зокрема, на рівні глав урядів та міністрів закордонних справ. Є навіть культурні проекти, наприклад, гастролі Молодіжного симфонічного оркестру ЦЄІ. Але істотним є те, що левову частку своїх програм ЦЄІ здійснює через Парламентський вимір ЦЄІ.
З власних спостережень можу впевнено підтвердити наявність помітного прогресу в діяльності ПВ ЦЄІ, активізацію утворених у її складі структур, постійне поліпшення процедур, розширення взаємодії за ініціативи учасників. Тільки за минулий рік крім заходів, передбачених офіційним календарем ПВ ЦЄІ для проведення в Республіці Молдова, за сприяння парламентаріїв Чехії та Австрії в їхніх країнах були проведені додатково два засідання генеральних комітетів ПВ ЦЄІ з економічних та з культурних питань.
Половина країн-учасниць ЦЄІ сьогодні вже є членами Євросоюзу, решта (крім Білорусі) у своїх зовнішньо-політичних прагненнях бачить це членство як свою мету. До кола останніх належить і Україна, і я щоразу переконуюся, що всі члени ЦЄІ вірять у перспективу вступу України до ЄС та надають цьому всіляку підтримку.
Ред.: У чому полягала особливість заходу в Бухаресті та його основні підсумки?
В. Камчатний: Як відомо, заходи в рамках ЦЄІ проходять по черзі в її країнах-учасницях. Цього року право та обов’язок організації відповідних самітів отримала Румунія, отож наше чергове спілкування відбулося в її столиці — місті Бухаресті. Парламентський вимір передбачає два обов’язкові щорічні заходи: засідання генеральних комітетів в обмеженому складі весною та Парламентської асамблеї в повному складі всіх делегацій восени. Особливістю цього разу стало те, що з ініціативи головуючого представника румунського парламенту Ласло Борбелі вперше з 2005 року відбулося засідання Постійного комітету ЦЄІ. Для участі в ньому крім організаторів та нашої делегації також прибули парламентарії Австрії, Білорусії, Італії, Македонії, Молдови, Сербії, Словаччини, Словенії, Угорщини, Хорватії та Чеської Республіки. З боку України участь у цьому заході взяла делегація у складі народних депутатів України Валерія Камчатного (голови делегації) та Валерія Бабенка і секретаря делегації Андріани Кащук.
Перша частина питань, що розглядалися, стосувалася подальшого поліпшення внутрішньої структури ПВ ЦЄІ та процедур. Зокрема, члени Парламентського комітету дійшли згоди в питанні створення Підкомітету у зв’язках між міжнародними та регіональними парламентськими організаціями. У зв’язку з цим восени ц. р. на засіданні Парламентської асамблеї ЦЄІ до вказаного підкомітету буде обрано чотири члени. Наразі були внесені зміни до низки правил процедури ЦЄІ, а саме у зв’язку із введенням нового формулювання «Урядові фокусні групи» замість старого — «Робочі групи», яким ЦЄІ вже не користується з листопада 2007 року після реформи, проведеної у Софії.
Крім того, учасники засідання ухвалили рішення про звернення голови ПВ ЦЄІ Л. Борбелі до Парламентської асамблеї Чорноморського економічного співробітництва та до Парламентського виміру Процесу Південно-східного європейського співробітництва з пропозицією про тіснішу співпрацю з ПВ ЦЄІ та із запрошенням взяти участь у наступному засіданні Парламентської асамблеї ЦЄІ. Це стало свідченням підвищеного інтересу парламентського виміру до покращення регіонального профілю ЦЄІ та розвитку і посилення відносин та співробітництва ПВ ЦЄІ з іншими регіональними структурами.
Логічним стало те, що наш саміт не залишив поза увагою проблему, яка сьогодні чи не найбільше турбує не тільки європейську, а й усю світову спільноту. Саме тому для основної загальної дискусії була запропонована тема «Сприяння у подоланні міжнародної економічної кризи. Поглиблення діалогу між країнами-членами ЦЄІ, а також посилення співпраці між національними парламентами». До парламентаріїв звернулися голова палати депутатів парламенту Румунії Роберта Альма Анастас, голова представництва Європейської комісії в Румунії Нікулае Іду, державний секретар Міністерства закордонних справ Богдан Мазуру, державний секретар Міністерства економіки Лучіан Сова, державний секретар Міністерства туризму Корнелій Попович.
Основними питаннями, яких торкалися доповідачі, стали шляхи виходу із світової економічної кризи, поглиблення діалогу між національними парламентами у контексті світової економічної кризи, взаємодія держав-учасниць ЄС та країн, які не є членами Євросоюзу, через реалізацію спільних проектів.
Так, Микола Меленевський, заступник Генерального секретаря Виконавчого секретаріату ЦЄІ, закликав у своєму виступі до активнішого діалогу між національними парламентами, також запропонував поглиблення діалогу між ЦЄІ та іншими міжнародними організаціями, а саме з Чорноморським економічним співробітництвом та Процесом Південно-східного європейського співробітництва. На засіданні Парламентського комітету також виступили представники італійської, сербської, білоруської та української делегацій.
Голова постійної делегації Верховної Ради України у ПВ ЦЄІ Валерій Камчатний висвітлив у своїй промові заходи, які вживаються парламентом України та українським урядом під очільництвом Ю. Тимошенко з метою подолання негативних наслідків фінансової кризи, та про позитивні зрушення в цій сфері, яких досягнуто, незважаючи на політичний спротив. Він також закликав країни-члени ЦЄІ до тісної співпраці у період світової економічної кризи та зауважив, що українська делегація підтримує всі внесені на засіданні Парламентського комітету пропозиції щодо міжпарламентської і міжрегіональної співпраці країн-членів ЦЄІ та активізації взаємних дій для подолання економічної кризи. Відгуки на виступ учергове підтвердили повагу до нашої країни та щиру підтримку її курсу щодо подальшої інтеграції до європейської спільноти.
Загальний висновок бухарестської дискусії — світова криза об’єднала європейських парламентаріїв у прагненнях до спільних дій в якнайшвидшому подоланні її наслідків.
Учасники засідання палко подякували румунським колегам за високий рівень проведення всіх заходів та за гостинність, що була продемонстрована протягом усього саміту.
Ред.: Що цікавого було поза діловою програмою?
В. Камчатний: Організатори заходу потурбувалися про те, щоб учасники зустрічі змогли мати більше уявлення про Румунію, її історію та культуру, і в останній день запланували кілька екскурсій. Парламент Румунії розташований у Палаці парламенту, відомому в народі як Палац Чаушеску. Саме за його часів була збудована ця унікальна споруда, яка на сьогодні є другою за розмірами у світі після Пентагону. Для нас була організована екскурсія по палацу, який, з одного боку, є історичною пам’яткою епохи тоталітаризму, а з другого — демонструє майстерність румунських майстрів, бо все в палаці, зокрема, мармурові та дерев’яні оздоблення, люстри, килими тощо було зроблене руками румунів та виключно із вітчизняних матеріалів.
Ми побували також у Національному музеї мистецтва Румунії та взяли участь у неформальній зустрічі, як-то кажуть, без краваток, у Дипломатичному клубі.
По завершенні офіційних заходів наша делегація зустрілася з Надзвичайним і Повноважним Послом України в Румунії Маркіяном Куликом та обговорила питання подальшого сприяння з боку Верховної Ради України поліпшенню українсько-румунських стосунків. Наша розмова також стосувалась активізації міжпарламентських контактів, зокрема обопільної взаємодії груп міжпарламентських зв’язків наших країн.
Завдячуючи теплому ставленню до делегації з боку радника-посланника нашого Посольства Теофіла Рендюка, чудового знавця історії та культури Румунії, ми знайшли час для оглядин пам’яток м. Бухареста. 9 травня в Румунії — День незалежності. Тож для нас випала унікальна нагода зсередини відвідати Тріумфальну арку, яка відкривається один раз на рік саме в цей день. Прикрашені ж прапорами Євросоюзу вулиці Бухареста нагадували про те, що цього дня святкувався ще і День Європи.
Але для нас, безумовно, головним святом цього дня був День Перемоги. Саме тому члени делегації прийшли на бухарестський цвинтар, де поховані наші солдати, які воювали за визволення Румунії від фашизму, та поклали квіти до підніжжя пам’ятника визволителям.
На знімку: учасники бухарестського саміту в Палаці парламенту, ліворуч — Валерій Камчатний.