На вчорашній зустрічі у Президента обговорювали виконання меморандуму, який підписали глава держави, Прем’єр-міністр, голова Національного банку і виконувач обов’язків керівника Мінфіну. Про це повідомив на вчорашній прес-конференції Голова Верховної Ради Володимир Литвин.
Він зазначив, що у червні прибуде місія Міжнародного валютного фонду, і Україна, ймовірно, отримає кредит у розмірі 3 мільярди доларів. У зв’язку з цим, на переконання глави парламенту, треба зробити Національний банк незалежним, змінити функції наглядової ради, рефінансувати банки і прийняти закон стосовно їхніх власників.
Друге питання, яке обговорювалося на вчорашній нараді, — це ситуація в «Нафтогаз-Україні». Володимир Литвин наголосив, що позиція Президента така: уряд програв газові переговори, і країна йде до краху. Однак, додав Голова Верховної Ради, у кожного на зустрічі була своя позиція з цього приводу. А цього тижня, спрогнозував Володимир Литвин, антикризову програму ухвалено не буде. Уряд, на його переконання, вчинив вдало, коли врахував у важливому документі більшість пропозицій Партії регіонів.
Водночас, на переконання глави парламенту, не треба вносить на розгляд сесії питання, які збурюють суспільство і можуть розпочати протистояння у парламенті. «Добре, якби й наступний тиждень депутати плідно й ефективно попрацювали».
А говорячи про заборону грального бізнесу (відповідний закон парламент ухвалив 15 травня), Володимир Литвин наголосив, що це лише перший крок. Подібні гральні заклади, на його переконання, мають перебувати під суворим контролем, «а одноруких бандитів треба перенести на острів Зміїний чи косу Тузлу». Політики, на його переконання, мають у таких випадках не лише приймати рішення заборонного характеру, а й подумати, як працевлаштувати працівників грального бізнесу, а молодь заохочувати до здорового способу життя.