Комітет з питань податкової та митної політики рекомендує парламенту відхилити проект закону про внесення змін до деяких законів України (щодо оптимізації оподаткування прибутку підприємств санаторно-курортної сфери).
Законопроектом пропонується оптимізувати порядок оподаткування доходів санаторно-курортних комплексів шляхом внесення змін до законів «Про оподаткування прибутку підприємств», «Про податок на додану вартість», «Про плату за землю» та Бюджетного кодексу України.
Під час обговорення члени комітету висловили низку зауважень до проекту. Зокрема, парламентарії вважають, що зміни до закону «Про податок на додану вартість» спрямовані на розширення пільгового оподаткування, оскільки пропонується звільнити від оподаткування операції з постачання путівок на санаторне курортне лікування, оздоровлення та відпочинок на території України не лише дітей віком до 18 років, а й інших осіб — в осінньо-зимовий та весняний період. На думку народних депутатів, зазначена пропозиція призведе до того, що туристичну галузь, яка надаватиме послуги з відпочинку на території України, буде звільнено від оподаткування.
Комітет також дійшов висновку, що у законопроекті, на відміну від інших платників податку, для дитячих санаторно-курортних та оздоровчих закладів пропонуються особливі умови для застосування податкової пільги, які можуть скористатися нею лише у разі попереднього погодження з місцевими органами влади, що порушує один із принципів системи оподаткування — забезпечення єдиного підходу до розробки податкових законів.