Минулої суботи головна вулиця Києва перетворилася на Євросоюз — тут уже всьоме відзначали День Європи. Урочисто відкривали свято т. в. о. міністра закордонних справ України Володимир Хандогій, голова Представництва Єврокомісії в Україні Жозе Мануел Пінту Тейшейра та посли країн-членів ЄС. Також пролунало звернення Голови Єврокомісії Жозе Мануела Баррозу до українського народу. Це свято можна умовно розділити на дві частини: журналістську та вуличну. Журналістська почалася ще задовго до офіційного старту Дня Європи, який було заплановано на 15 годину.
Уже о другій дня журналісти, які пишуть про Євросоюз, зібралися в районі центрального намету представництва Єврокомісії в Україні, вітаючи один одного та «полюючи» на дипломатів. Власне, такі свята — це рідкісна можливість (і не лише для «майстрів пера»!) підійти до, скажімо, посла Німеччини і запитати, як він ставиться до ініціативи секретаріату Президента скасувати безвізовий режим в’їзду до України для європейців. Звичайно, відповідь буде, як завжди, дипломатичною.
Друга частина свята — вулична — розпочалася тоді, коли посольства країн Європи у своїх наметах почали роздавати інформаційні буклети, туристичні карти, прапорці, наклейки та розігрувати сувеніри. Тут розгорталися справжні бої! Кількість бажаючих отримати інформацію про, наприклад, Французький культурний центр була просто вражаючою. Так, авторка цих рядків (можливо, через брак досвіду полювання на дефіцит у радянських магазинах) не змогла пробитися до жодного столу. Загалом, ажіотаж навколо євронаметів доводить, що українцям надзвичайно цікава Європа, вони хочуть дізнатися більше про життя по той бік кордону, а інформації про це (принаймні безкоштовної) не вистачає.
Звичайно, посольства рекламували передусім туристичні можливості своїх країн, деякі навіть давали інформацію про автобусні та авіарейси. Адже саме у подорожі можна відчути і побачити, як живе Євросоюз. А поки що знайомство з Європою триватиме на вулицях у регіонах країни: в Тернополі 23 травня, Кривому Розі — 30 травня, Івано-Франківську — 22 травня, Луцьку — 24 травня та у Сімферополі — 6 червня.

Тетяна ПАСОВА.

Степ, якого не торкався плуг, — одне із див світу

Заступник Голови Верховної Ради, ініціатор акції «Сім чудес України» Микола Томенко та народний депутат Микола Баграєв на Херсонщині провели акцію «День Європи в Асканії-Нови». Захід проходив у рамках акції «Покажемо світу природні чудеса України». Мета —популяризація заповідника Асканія-Нова, переможця всеукраїнської акції «7 природних чудес України», щоб заохотити співвітчизників активніше голосувати за свого номінанта на всесвітньому конкурсі «7 нових чудес природи».
Микола Томенко нагадав, що рекламна кампанія «Покажемо світу природні чудеса України» стартувала 22 квітня, а триватиме до 7 липня. Він також повідомив, що на даному етапі до неї долучилися провідні українські телеканали і рекламні агенції, та закликав підтримати акцію усі засоби масової інформації.
Під час прес-конференції заступник Голови Верховної Ради висловив сподівання, що біосферний заповідник Асканія-Нова увійде до півфіналу міжнародного конкурсу «Сім нових чудес природи».
«Ми мріємо, щоб заповідник Херсонщини не лише увійшов до півфіналу конкурсу, а й продовжив свій шлях далі, тобто був названий експертами серед 21 кращого об’єкта та змагався за звання «Сім нових чудес природи». Проте важливим буде і сам факт мобілізації та підтримки українцями нашого національного номінанта», — зазначив Микола Томенко.
Він також розповів, що в нього є мрія, щоб кожен український школяр побував в Асканії-Нови і це стало своєрідним відкритим уроком природознавства та біології для більшості шкіл. «Якщо після цієї кампанії більше людей і в Україні, і у світі дізнаються про Асканію-Нови, ми вважатимемо, що наші зусилля вже досягли мети, адже це — виразний антикризовий гуманітарний проект, який дає можливість пишатися тим, що є навколо нас, презентувати світу позитиви нашої країни, ту красу, яку ми з вами бачимо щоденно», — сказав Микола Томенко.
За його словами, Асканія-Нова посідає 37-ме місце серед 56 номінантів Міжнародного конкурсу «Сім нових чудес природи» у своїй групі — біосферні заповідники. Але для того, щоб потрапити до півфіналу цього конкурсу, потрібно, аби Асканія-Нова увійшла до одинадцяти кращих.
«Складність цього конкурсу полягає в тому, що на відміну від українського, де була проста схема голосування, світова — надзвичайно складна. Це створило для нас проблему, бо ми відчуваємо, що підтримка Асканії-Нови набагато більша, ніж те місце, яке ми поки що займаємо. В нас є підозри, що більшість голосують за нас і за представників нашої групи, за наших конкурентів, а це не зовсім правильно», — зазначив він.
Детальніше про Всесвітній конкурс можна дізнатися на сайті 7chudes.іn.ua.
Під час екскурсії по заповіднику директор Асканії-Нови Віктор Гавриленко зазначив, що це — наша національна гордість і висловив слова вдячності попередникам, які зуміли створити, зберегти, розвинути та передати величезне розмаїття рослинного і тваринного світу.
«Це унікальний триєдиний комплекс, між іншим, такого поєднання ніде у світі одночасно немає, тому що дендропарк і зоопарк мають оазний характер серед нашого безмежного степу. Нині це безмежжя можна побачити, піднявшись на пагорб, де відкривається степ завдовжки 18 кілометрів. Такого в Європі немає», — сказав він.
Цілинний степ «Асканія-Нова» — єдина в Європі ділянка типчаково-ковилового степу, якого ніколи не торкався плуг, — має велику наукову, культурно-пізнавальну та практичну цінність. Біосферний заповідник займає територію близько 11 тисяч гектарів, на якій налічується кілька сотень видів рослин, тварин і птахів.

Сергій МЕЛЬНИК.

Микола Томенко, народний депутат Микола Баграєв, директор біосферного заповідника «Асканія-Нова» Віктор Гавриленко.