Цього пленарного тижня народні депутати мають розглянути понад 100 питань. Про це повідомив на вчорашній погоджувальній нараді лідерів депутатських фракцій і комітетів Голова Верховної Ради Володимир Литвин. Він також не виключив, що з огляду на велику кількість законопроектів наступний тиждень може бути пленарним.
Крім того, за його словами, найближчим часом треба визначитися і з датою президентських виборів, а також доцільно, на його переконання, скоротити і термін виборчої кампанії із 120 до 90 днів, щоб «Україну менше колотило». Також, наголосив Голова Верховної Ради, треба обговорити основні напрями бюджетної політики на наступний рік.
У сьогоднішньому розкладі засідань, повідомив глава парламенту, п’ять проектів постанов щодо утворення тимчасових слідчих комісій, зокрема, для перевірки дотримання законодавства при проведенні реконструкції Національного спортивного комплексу «Олімпійський» та з питань розслідування обставин смерті народного депутата І. Плужникова і заволодіння невідомими особами його власністю, акціями телекомпанії «Інтер».
Крім того, для включення до порядку денного та прийняття рішення запропоновано президентські законопроекти про чисельність Збройних Сил України на 2009—2011 роки та про допуск підрозділів збройних сил інших держав на територію України у 2009 році для участі у багатонаціональних військових навчаннях; про внесення змін до закону «Про державну підтримку та особливості функціонування дитячих центрів «Артек» і «Молода гвардія».
У другому читанні парламентарії планують розглянути проекти законів про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань соціального захисту багатодітних сімей; щодо протидії протиправному поглинанню та захопленню підприємств; проект закону про Державну програму приватизації на 2008—2012 рр. та проект закону про місцеві податки і збори.
Завтра народні депутати розглянуть низку законопроектів стосовно ратифікації, а також проект закону про мораторій на зміну цільового призначення земельних ділянок рекреаційного призначення в містах та інших населених пунктах. Цього ж дня, наголосив Голова Верховної Ради, у парламенті відбудуться вкрай важливі парламентські слухання: «Шляхи реформування охорони здоров’я та медичне страхування в Україні».
У порядку денному четверга — обрання та звільнення суддів, складання присяги членами Вищої ради юстиції. Крім того, до другого читання у новій редакції запропоновані зміни до Бюджетного кодексу України. А також низка законопроектів, зокрема, стосовно АПК та погодинної оплати праці.
У п’ятницю, повідомив Володимир Литвин, парламентарії планують заслухати два звіти тимчасових спеціальних комісій. Зокрема, з моніторингу стану ліквідації наслідків стихійного лиха, що сталося 23—27 липня 2008 року у Вінницькій, Івано-Франківській, Закарпатській, Львівській, Тернопільській та Чернівецькій областях, та з питань розслідування обставин порушення Конституції України та законів України, прийняття протиправних рішень посадовими особами Київської міської ради та її виконавчого органу.
У свою чергу, лідер БЮТу Іван Кириленко заявив, що питання номер один на сьогодні — це розгляд антикризової програми уряду. Партія регіонів, за його словами, подала до документа більш як 120 правок, більшість з яких врахована. Він повідомив, що підтримує проведення додаткового пленарного тижня, якщо цього народні депутати не встигнуть розглянути багатьох питань.
Водночас перший заступник голови фракції Партії регіонів Олександр Єфремов заявив, що регіонали не готові підписуватися під антикризовою програмою уряду, оскільки там «суцільні лозунги» замість конкретних заходів і реальних цифр. Логічно, на його переконання, і переглянути закон про підвищення пенсій та зарплат і прожитковий мінімум, оскільки переважно через інфляцію щомісяця кожен українець втрачає 173 грн. Вкрай актуальним, на його переконання, є розгляд питання «про політичні переслідування керівників підприємств», приміром, «Сумхімпром», якому, за його словами, держава не повернула ПДВ у розмірі 100 млн. грн. Крім того, на переконання першого заступника керівника регіоналів, треба негайно переглянути за підсумками першого кварталу і державний бюджет. Олександр Єфремов повідомив, що регіонали не блокуватимуть трибуну, якщо їхні опоненти не порушуватимуть провокаційних питань.
Голова Верховної Ради привітав з днем народження голову Комітету з питань підприємництва і регуляторної політики Наталю Королевську (на знімку).

Зліва направо: Ігор Шаров, Олександр Єфремов, Олександр Омельченко, Петро Симоненко.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.