Ситуація на Луганщині залишається напруженою. Проте у штабі АТО вважають, що взяття Луганська — «це питання одного-двох днів», якщо тільки Росія не робитиме чергових масштабних спроб прориву кордону з Україною.

Тільки за один день авіація Збройних Сил України, яка залучена до АТО, завдала п’ять авіаударів по скупченню бойовиків і техніки, знищивши всі цілі — позиції мінометних розрахунків, танків і зенітних установок у районі аеродрому Луганська, підрозділи бойовиків біля прикордонного пункту «Ізварине», а також базу «кадировців» у Лисичанську. Прикметно, що всі координати об’єктів, по яких було завдано авіаударів, отримані від колишніх бойовиків, які склали зброю, ставши очевидцями жахливих наслідків діяльності терористів, і перейшли на бік українських силовиків.

На сьогодні українські військові визволили від збройних формувань «ЛНР» населені пункти Металіст, Олександрівськ, Біле, Розкішне. На вечір 13 липня українські війська увійшли на околиці Луганська, і спеціальні підрозділи почали штурм опорних пунктів сепаратистів у самому місті. Ворог зазнав значних втрат у живій силі й техніці. Однак є втрати й серед українських військових.

Як уже повідомлялося, на території Краснодонського району в районі Ізвариного на висоті 6500 м був збитий військово-транспортний літак Ан-26 ЗС України, який виконував завдання в рамках повітряно-транспортного забезпечення активної фази АТО. На його борту перебувало сім членів екіпажу та один супроводжуючий. Екіпажу вдалося катапультуватися. Рада національної безпеки й оборони України розглядає дві версії падіння літака. За першою, постріл було зроблено із сучасного наземного ракетно-гарматного комплексу «Панцир», а згідно з другою версією — удару завдано самонавідною ракетою Х-24 класу «повітря-повітря» з російського літака, що міг бути піднятий у повітря з аеродрому Мілерово в Ростовській області.

Ці версії зараз перевіряються. Пізніше Генштаб установив зв’язок з п’ятьма членами екіпажу. Доля ще двох льотчиків залишалася невідомою. Як розповідають очевидці, вони бачили, як з підбитого літака катапультувалися двоє. За непідтвердженими даними, льотчиків виявили прихильники «ЛНР», взяли в полон і повезли в Суходільськ.

Жорсткі бої ведуться за контроль за українсько-російським кордоном. За словами речника інформаційно-аналітичного центру РНБО Андрія Лисенка, РФ продовжує стягувати свої війська до державного кордону України. Бойовики й російські найманці й далі роблять спроби передислокації на територію України автомобільної і бронетанкової техніки й обстрілюють місця дислокації прикордонних підрозділів. Зокрема, вони обстріляли позиції прикордонників і військовослужбовців ЗС України неподалік населеного пункту Дякове. У понеділок 14 липня частина бойовиків разом із бронетехнікою невеликими групами почали залишати територію Луганської області й відходити до українсько-російського кордону. Однак уночі з 14 на 15 липня в область в’їхала чергова «гуманітарка» від Путіна. Рух транспорту бачили в Краснодоні. В колоні була помічена важка техніка й армійські вантажівки. Раніше цю колону бачили на території Ростовської області.

У Свердловську в результаті боїв пошкоджено високовольтний кабель і два шахтні майданчики ДТЕК «Свердловантрацит» були знеструмлені. У цей час під землею перебували майже 280 шахтарів другої зміни. Через відсутність електроенергії на шахтах «Довжанська-Капітальна» і «Червоний партизан» відключилися вентилятори головного провітрювання, насоси, які відкачують воду з гірничих виробіток, а також інше обладнання. В дію було негайно введено план ліквідації аварії. Оперативно викликані підрозділи Державної воєнізованої гірничорятувальної служби. Вживалося всіх заходів, щоб вивести людей на поверхню.

Варто зазначити, що бойовики «ЛНР» дедалі частіше зустрічають відсіч місцевих жителів. Як тільки з’являється вантажівка з мінометною установкою в селищі Макарове Станично-Луганського району, його мешканці за допомогою мобільного зв’язку збираються великими групами і сміливо створюють живий щит біля машин з гарматою, вимагаючи «забиратися геть і більше не з’являтися в нашому районі». У бойовиків стало правилом заїжджати в житлові райони селища і звідти вести обстріл позицій ЗСУ. Після низки пострілів вони швидко від’їжджають, ставлячи під удар мирне населення. Оскільки в загонах «ЛНР» є також жителі Станично-Луганського району, вони послухали своїх земляків і не стріляли. «А якби це були російські найманці або «кадировці», з нами б не церемонилися. Розстріляли б усіх», — уважають макаровці.

Бойовики продовжують розстрілювати мирне населення, приписуючи свої злодіяння українським силовикам. Увечері 14 липня із системи «Град» вони обстріляли житлові квартали Луганська. Постраждали люди, об’єкти і транспорт Мирного, Степового, Ольхівського і Гайового. Є жертви. Обстріл вівся «Градами» зсередини міста, орієнтовно з району таксопарку, де базуються бойовики «ЛНР». Щойно він закінчився, на місце миттєво прибули російські телевізійники, щоб зняти сюжет «розстрілу «Правим сектором» мирних громадян». Люди вважають, що квартал Мирний тепер повинен змінити свою назва. Занадто вже багато безневинної крові тут пролилося...

Тим часом

У зв’язку із трагічними подіями в обласному центрі луганський міський голова Сергій Кравченко прийняв рішення оголосити 15, 16 і 17 липня днями жалоби. «Останні дні стали чорними сторінками в житті нашого міста, — йдеться у зверненні до луганчан. — Горе й скорбота прийшли в наш спільний дім Луганськ. Унаслідок збройних сутичок ми втрачаємо найдорожче, що в нас є, — життя ні в чому не винних луганчан, які під час обстрілів перебували не на лінії фронту, а в житлових масивах. Тільки за останні три дні загинуло 17 мирних жителів, 73 людей дістали осколкові та вогнепальні поранення. Висловлюю свої співчуття рідним і близьким загиблих. У ці тяжкі дні всі луганці сумують разом з ними».

Луганщина отримала 15 нових автомобілів для служби швидкої медичної допомоги, які працюватимуть у дев’яти районах, контрольованих українською армією.

Фото прес-служби Луганської ОДА.