Ранкове засідання 15 травня

Об 11.30 заблокований стільцем вхід до президії відкрили. Голова Верховної Ради Володимир Литвин зміг розпочати засідання. Він поінформував народних депутатів про узгоджений з керівниками фракцій порядок денний на п’ятницю. Згідно з домовленостями на початку засідання глава парламенту виголосив 68 депутатських запитів. Після цього парламентарії приступили до виступів від фракцій, у яких висловили позиції політичних сил, які вони представляють, у ситуації, що склалася.
Коли обмін думками завершився, Володимир Литвин зачитав у залі текст постанови, згідно з якою Кабінету Міністрів доручається провести службове розслідування ситуації, що склалася в німецькому аеропорту. На час, доки воно триватиме, міністра Юрія Луценка пропонується усунути від виконання службових обов’язків. Матеріали розслідування Кабмін має передати у Верховну Раду. Народні обранці схвалили цю постанову 423 голосами. Відповідно до неї депутати протягом тижня мають надати пропозиції для створення тимчасової слідчої комісії Верховної Ради, яка досліджуватиме інцидент між українською урядовою делегацією та німецькими правоохоронцями.

Голова Верховної Ради Володимир Литвин повідомив депутатів, що на адресу українського парламенту надходить чимало звернень громадян, у яких вони критикують роботу народних обранців. Верховна Рада зможе протриматися до 2012 року лише у випадку, якщо працюватиме належним чином, наголосив Володимир Литвин.
Спочатку народні депутати проголосували за усунення неузгодженостей у тексті прийнятого раніше закону про асоціації органів місцевого самоврядування. А також призначили 38 позачергових місцевих виборів на 2 серпня 2009 року.
На завершення робочого тижня парламентарії вирішили розглянути резонансний закон про заборону грального бізнесу. Його автори Григорій Смітюх та Валерій Писаренко наполягають на тому, що цей вид підприємницької діяльності загрожує здоров’ю української нації. А відтак пропонують заборонити цей вид діяльності. Згідно з поданим ними документом видача ліцензій на провадження діяльності з організації та проведення азартних ігор в Україні припиняється. А ліцензії, видані суб’єктам підприємницької діяльності до дня набрання чинності цього закону, скасовуються.
Водночас, Кабінету Міністрів протягом трьох місяців доручається розробити і внести на розгляд Верховної Ради законопроект про діяльність з організації та проведення азартних ігор у спеціально відведених для цього гральних зонах. Із виступу голови Комітету з питань промислової і регуляторної політики та підприємницької діяльності Наталії Королевської стало зрозуміло, що комітет підтримує цей документ. Вона наголошувала, що в період економічної кризи громадяни, яким і так доводиться сутужно, витрачають свої кошти на «одноруких бандитів». Наталя Королевська особливо наголошувала на тому, що 75 відсотків завсідників ігрових залів — студенти і школярі. Єдиний недолік законопроекту, на думку голови комітету, те, що внаслідок припинення діяльності ігрового бізнесу державний бюджет недобиратиме істотних сум.
Під час обговорення народні депутати жорстко критикували ситуацію, що склалася з азартними іграми, називаючи їх ще більшою загрозою для українців, аніж пияцтво та тютюнопаління. Серед доповідачів єдиною, хто не підтримав законопроект, була представниця «НУ—НС» Ксенія Ляпіна. Вона застерігала, що надання ліцензії на діяльність у визначених зонах азартних ігор може перетворитися на так званий аукціон, коли право надаватимуть тим, хто більше заплатить.
Незважаючи на це, народні депутати проголосували за закон про заборону грального бізнесу та азартних ігор за основу, а потім схвалили його в цілому.
Голова Верховної Ради Володимир Литвин повідомив, що тимчасова спеціальна комісія з моніторингу стану ліквідації наслідків стихійного лиха, що сталося 23—27 липня 2008 року у Вінницькій, Івано-Франківській, Закарпатській, Львівській, Тернопільській та Чернівецькій областях, наполягає на тому, аби її звіт заслухали в п’ятницю. Бо інакше він втратить актуальність. Відтак глава парламенту удруге закликав депутатів відмовитися від «Різного», щоб вислухати представників ТСК. Однак за це зголосилося лише 170 депутатів.
Учора парламентарії привітали із 60-річчям свого колегу Миколу Джигу, а також Ірину Геращенко із днем народження.