Катерина ЛУК’ЯНОВА («НУ—НС»):
— Майже тиждень парламент України не працював із незрозумілих причин. Хотілося б дізнатися: для чого під час економічної кризи і важкого стану в державі, під час того, коли ми маємо розглядати економічні — передусім для виходу з кризи — питання, був заблокований парламент. Сподіваюся, що сьогодні ми прийдемо до консолідації і, нарешті, завершимо цей популізм, це шоу.
Олег ЗАРУБІНСЬКИЙ (Блок Литвина):
— Останні дні в Україні були ознаменовані двома святами — святами солідарності, солідарності у праці і солідарності в бою. У тлумачному словнику української мови, як юридичний термін, «солідарність» визначаєтсья як «спільна відповідальність». І йдеться не про лексичні вправи. Йдеться про те, що на нинішньому етапі солідарність — саме як спільна відповідальність — нарешті має стати головним критерієм істинного патріотизму, критерієм спроможності і критерієм дієздатності. Чи є у присутніх в цій залі передумови та умови для солідарної роботи? Є! Нещодавно Конституційний Суд зняв усі питання стосовно чергових і позачергових парламентських виборів. КС своїм вердиктом дав зрозуміти, що для них немає жодних конституційних правових підстав. Тому всім нарешті варто заспокоїтися, адже за нинішніх умов залишається одне — працювати. Не треба персональні комплекси і амбіції накидати на тих, хто здатен працювати. Хто, власне, для цього і йшов до Верховної Ради, а не жити від скандалу до скандалу. Для тих, хто не хоче працювати, — є два варіанти. Здати свої депутатські мандати і звільнити місце для інших, хто дорожитиме своєю роботою, дорожитиме можливостями бути корисним людям. Або ж другий варіант: потужний громадський і громадянський тиск на тих, хто працювати не хоче. Для кого парламентська робота — це винятково інтриги та ігрища, а не щоденна і копітка праця. Вибір є. Тому треба схвалити той алгоритм роботи і на сьогодні, і на наступний тиждень, і надалі, який був запропонований за результатами погоджувальної ради Головою Верховної Ради. Варто заспокоїтися, варто працювати.
Микола ТОМЕНКО (БЮТ):
— Приємно констатувати, що Верховна Рада після триденної перерви продовжує працювати. Ми не належали до тих політичних сил, які говорили: ми не знаємо точно, що відбулося, але міністра треба знімати. Ми також не належали до тих політичних сил, які говорили: ми не знаємо, що там відбулося, але міністра ніколи не можна знімати. Необхідно визначити єдиний і постійний принцип на можливі подібні конфлікти. Він полягає в наступному: треба отримати офіційні документи, провести службове розслідування і потім Верховній Раді прийняти рішення. Наша фракція голосуватиме за пропозицію Комітету з питань державного будівництва і місцевого самоврядування про відсторонення міністра внутрішніх справ із займаної посади на час проведення службового розслідування Кабінету Міністрів. Після того як уряд запропонує об’єктивну картину, коли ми побачимо документи німецької сторони, а не публікації в ЗМІ чи записи відео з мобільних телефонів, тоді ми можемо прийняти об’єктивне, реальне і справедливе рішення. Крім цього питання, треба розв’язати питання грального бізнесу. Бо складається враження:  три дні хтось блокував проти Луценка, а хтось блокував за гральний бізнес. Я переконаний, ми маємо відпрацювати за три дні.
Віктор КОРЖ (Партія регіонів):
— Для помаранчевої команди стало цілком нормальним битися й проявляти такі речі, як мордобій. Сьогодні ми є свідками ганебного інциденту, пов’язаного з міністром внутрішніх справ, що стався у Франкфурті. Ні в кого немає сумніву, що він мав місце. Такі сумніви є в правлячої коаліції й уряду. Я також шкодую про те, що міністр Луценко, який провів кілька років серед міліціонерів, офіцерів, генералів і військовослужбовців, так і не засвоїв елементарних речей, таких як честь офіцера та громадянський обов’язок. Він міг написати адекватну заяву, а не таку двозначну, що є окозамилюванням і змушує Верховну Раду займатися зовсім не властивими їй справами. ЗМІ багатьох країн світу прокоментували цю ганебну подію. Іміджу нашої країни завдано величезної шкоди. Сьогодні ми показали усьому світові, що не є цивілізованим суспільством. Гріш ціна сьогоднішнім євроінтеграторам. Партія регіонів пропонує негайно відсторонити міністра Луценка від виконання обов’язків, доручити Кабінету Міністрів провести всебічне вивчення матеріалів цієї справи, створивши відповідну комісію. Вважаємо за доцільне створити тимчасову слідчу комісію. Пропонуємо протягом тижня заслухати звіт цієї комісії про роботу за участю керівництва МЗС, посла України в Німеччині, керівництва держслужби і, якщо буде потреба, із залученням інших посадових осіб.
Петро ЦИБЕНКО (КПУ):
— Роботу Верховної Ради справді треба розблоковувати і для цього треба прийняти рішення, яке напрацьовано керівниками фракцій. Хотів би попросити колег, досвідчених і менш досвідчених: не треба трактувати на власний розсуд позицію КПУ. Ми однозначно підтримаємо позицію, що на факт брутального поводження найвищого державного посадовця за межами України Верховна Рада обов’язково має відреагувати. Парламент має прийняти свідоме рішення, адекватне тому, що сталося. На сьогодні є заява міністра і газетні публікації. Ми наполягаємо на тому, що справа має бути більш досліджена з витребуванням необхідних документів у максимально короткий термін, протягом не більше одного тижня. Те рішення, яке ми могли прийняти вчора, з опалу, без документів, без першоджерел, могло бути скасовано в будь-якому суді. Фракція подала своїх пропозиції щодо складу ТСК. Ми вважаємо, що не представник КПУ має очолювати цю комісію.
 

Фото Сергія КовальЧука.