Футбол. Як уже повідомлялося, позавчора в Бухаресті (Румунія) на засіданні виконкому УЄФА затвердили перелік міст України і Польщі, які прийматимуть матчі Євро-2012. Але не можна сказати, що ця подія принесла нам повне задоволення. Оскільки є певні недоліки у підготовці міст, лише Київ отримав підтвердження статусу міста, котре прийматиме чемпіонат. А от Донецьку, Львову, Харкову необхідно до 30 листопада налаштувати підготовчі роботи таким чиином, щоб вони задовольнили високопосадовців УЄФА.
То як виправляти складне становище? Про це була розмова на вчорашній прес-конференції віце-прем’єр-міністра Івана Васюника (на знімку праворуч) та президента ФФУ, члена виконкому УЄФА Григорія Суркіса.

Керівник українського футболу сказав, що збереження паритетності при виборі міст-господарів фінального турніру чемпіонату Європи-2012 є ключовим рішенням засідання виконкому УЄФА. За його словами, фінал в українській столиці відбудеться за умови, якщо до 30 листопада 2009 року будуть виконані вимоги щодо реконструкції стадіону, інфраструктури аеропорту, регіонального транспорту, розміщення вболівальників тощо.
— У Донецьку, Львові та Харкові матчі чемпіонату Європи пройдуть лише в тому разі, якщо ці міста повною мірою виконають усі гарантії і зобов’язання, які на себе взяли, — наголосив президент ФФУ.
На переконання Григорія Суркіса, УЄФА поставив питання руба: або ми у наданий термін ретельно і результативно працюємо над помилками, або формат проведення турніру змінюють не на нашу користь. «В УЄФА не сприймають повітряних замків на піску», — відзначив керівник ФФУ і закликав усі міста-претенденти не перейматися порожніми обіцянками, а інтенсивно працювати над виконанням усіх проектів Євро-2012.
— УЄФА дав Україні шість місяців, щоб кардинально поліпшити стан справ з підготовкою до чемпіонату Європи. Я не уявляю собі, що ми не зможемо довести Союзу європейських футбольних асоціацій нашу спроможність і велике бажання прийняти у чотирьох українських містах Євро-2012, — наголосив Григорій Суркіс.
У свою чергу віце-прем’єр-міністр Іван Васюник повідомив, що остаточний варіант державної цільової програми підготовки до Євро-2012 буде винесено на засідання Кабінету Міністрів до кінця травня цього року. За його словами, необхідно встановити жорсткіші терміни підготовки об’єктів інфраструктури. «До кінця вересня ми маємо зняти всі ризики щодо проведення матчів у трьох містах і всі питання щодо проведення фінального матчу у Києві», — сказав він.
Пан Васюник висловив сподівання, що Партія регіонів розблокує трибуну Верховної Ради і візьме участь у голосуванні за законопроекти, необхідні для підготовки до Євро-2012. «Вчора я мав розмову з Борисом Колесніковим. Ми домовилися, що Партія регіонів готова припинити блокування трибуни і розглянути низку законопроектів, які безпосередньо стосуються підготовки до Євро-2012», — сказав віце-прем’єр. За його словами, перш за все йдеться про законопроект про приватне публічне партнерство і про законопроект, який передбачає процедуру відведення земель під суспільно значимі об’єкти. Він також наголосив, що необхідно врегулювати питання створення навколо НСК «Олімпійський» зони гостинності. Без прийняття цього рішення не може бути й мови про проведення в Києві фінального поєдинку.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.