Ранкове засідання 14 травня

Учора опозиція погодилася тимчасово розблокувати трибуну та президію сесійної зали, тож Перший заступник Голови Верховної Ради Олександр Лавринович відкрив ранкове засідання. Після цього він повідомив, що під час погоджувальної наради представники фракцій досягнули домовленості про продовження консультацій задля вирішення питання можливої відставки міністра внутрішніх справ Юрія Луценка. За словами О. Лавриновича, такі консультації потрібні для обговорення ситуації, що склалася після написання Ю. Луценком заяви про відставку, оскільки немає ясності, яким чином вона має бути розглянута. Затим головуючий оголосив перерву у пленарному засіданні до 10-ї години 15 травня.
Перший заступник голови фракції Партії регіонів Олександр Єфремов у коментарі журналістам зазначив, що регіонали, не заперечуючи проти відкриття засідання, спростували закиди, що головною метою блокування є створення передумов для розпуску Верховної Ради. «Наші колеги стурбовані тим, що коли парламент не працюватиме 30 днів, це може призвести до його розпуску».

Щоб зняти всі інсинуації з цього питання, сьогодні наш представник — Перший заступник глави парламенту Олександр Лавринович відкрив засідання Верховної Ради, розповів про те, що йдуть відповідні консультації з вивчення документів, які надходять з Німеччини стосовно поведінки Луценка, та повідомив, що консультації триватимуть цілий день», — зазначив О. Єфремов. Водночас він зауважив: поки що регіонали не мають наміру розблоковувати роботу парламенту та що це залежатиме від результатів консультацій. «Якщо буде досягнута відповідна домовленість, Верховна Рада працюватиме», — запевнив він. Окрім того, О. Єфремов повідомив, що до парламенту вже надійшли документи від посла України в Німеччині, які вказують на те, що інцидент з Ю. Луценком мав місце та що делегація була у стані алкогольного сп’яніння. Також він зазначив, що відповідні документи вже надіслала прокуратура ФРН, і німецька сторона стверджує, що не вибачалася перед
Ю. Луценком.
Коментуючи позицію  Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко стосовно інциденту з міністром внутрішніх справ, О. Єфремов зауважив, що вона не пройшла тест на випробування як державна людина, бо, поставивши особисті інтереси вище державних, не звернула увагу на те, що міністр зганьбив Україну на весь світ.
Представник фракції БЮТ Сергій Міщенко у свою чергу висловив переконанння, що фракція Партії регіонів не вдасться до 30-денного блокування роботи парламенту, оскільки в цьому разі не буде змоги ухвалити нову постанову про дату президентських виборів. «Якщо не працюватиме парламент, не буде виборів Президента», — наголосив він та додав, що у цьому разі нинішній Президент Віктор Ющенко продовжуватиме виконувати свої обов’язки. Що стосується ситуації з Ю. Луценком, то С. Міщенко не виключив, що фракція БЮТ може проголосувати за його відставку з посади міністра, але тільки у тому разі, якщо документи, котрі надійшли з Німеччини, підтвердять провину міністра. «Якщо в документах буде підтвердження інциденту у Франкфурті, то Юрію Віталійовичу самому потрібно буде нас просити, щоб його відправили у відставку», — сказав народний депутат.