Ще декілька років тому про будівництво парків вітрових електростанцій на території Запорізької області говорили лише мрійники, але сьогодні це вже стало нагальною потребою. І не на рівні розмов. Про це свідчить створення обласної робочої групи, котрій доручено розглянути інвестиційні проекти з альтернативної енергетики.
— Використання енергії вітру призведе до значного поліпшення енергозабезпечення споживачів та зменшення обсягів використання первинних енергетичних ресурсів, що є одним із пріоритетних завдань державної стратегії, — зазначив перший заступник голови облдержадміністрації Олександр Бережний, відкриваючи засідання робочої групи.
Починаючи з 2007 року в нашому регіоні працювали представники однієї з чеських фірм, котрі за допомогою спеціальних випробувальних установок вивчали потужність вітрових потоків на узбережжі Азовського моря. Висновки експертів обнадійливі. Вони вважають, що найперспективнішим для створення парків вітрових електростанцій є Приазовський район. Особливо буйні вітри гуляють територіями Ботієвської, Гирсівської, Дунаєвської, Степанівської-Першої, Новокостянтинівської, Олександрівської, Чкаловської та Приморсько-Посадської сільських рад. І не скористатися їхньою енергією собі на благо просто гріх. Такими само привабливими для будівництва об’єктів альтернативної енергетики є території Банівської, Преславської та Орловської сільрад Приморського і Дмитрівської, Луначарської та Новопетрівської сільрад Бердянського районів. Тут за сприятливих умов можна спорудити 2077 вітрових електростанцій потужністю 2 МВт кожна.
Розвиток вітряної електроенергетики в Запорізькій області не потребує додаткового фінансування з державного та місцевих бюджетів, оскільки всі витрати готові взяти на себе потенційні інвестори. Зокрема, промислово-фінансова група «Конкорд» (Дніпропетровськ) пропонує розрахований на 15 років план-графік будівництва у Приморському районі більш як 50 вітрових електроустановок різної потужності за рахунок власних та кредитних коштів. Загальний обсяг капіталовкладень за розрахунковий період має становити понад 700 мільйонів гривень. До того ж річне виробництво електроенергії у 2013 році планується на рівні 185 мільйонів кіловат-годин.
Зацікавленість щодо розміщення повітряних турбін потужністю 2,5 МВт на землях Приазовського району висловила й одна із чеських фірм. А компанія Euro Cape New Energу Lіmіted (Князівство Монако) вже уклала договір на розробку проекту будівництва парку вітрових електростанцій на території Приазовського району. Вона пропонує встановити тут 200 вітроелектричних установок загальною потужністю 600 МВт. Але ці плани стануть реальністю лише тоді, коли законодавці подбають про створення сприятливих умов для діяльності енергетичних компаній. Зокрема, потенційних інвесторів турбує бюрократична тяганина під час відведення земельних ділянок під забудову.
Запорізька область.