Тема енергозбереження, як правило, виникає в суспільстві на тлі чергового загострення газових стосунків з Росією. Не виняток і Прикарпаття. Після «газової війни» про енергозбереження тут заговорили всі: чиновники, депутати, підприємці. За інформацією прес-служби голови Івано-Франківської ОДА, обласна влада активно розробляє чергову програму з енергозбереження. До цієї справи залучили навіть австрійських фахівців. Однак в області з 1999 року діє комплексна програма енергозбереження, розрахована до 2010 року. Фахівці оцінюють її позитивно.
В області й справді є чимало прикладів ефективного впровадження енергозберігаючих технологій. Їх можна побачити і в Івано-Франківську, і в Долині, і в Надвірній, і в Косові, і у Верховині. У Долині, приміром, дружно перейшли на автономне опалення. Понад 90 відсотків житлового фонду тепер опалюється в автономному режимі. Це фактично зняло проблему і опалення, і гарячої води в домівках, чого не скажеш про ті міста, наприклад, обласний центр, де «автономізацію» свідомо гальмують. Та все це, радше, епізоди. Загалом ситуація з енергозбереженням в області не надто оптимістична. Якщо в промисловості спостерігається тенденція до зменшення споживання газу, що певною мірою пояснюється економічним спадом, то населення, навпаки, збільшує його споживання.
— Причини цього різні, — коментує проблему заступник голови Івано-Франківської обласної державної адміністрації Тарас Парфан. — Але найголовніша — необхідність режиму економії ще не ввійшла у свідомість більшості людей. На мою думку, цьому не сприяє державна енергетична політика. Зокрема, неадекватна ціна на газ, субсидії, пільги тощо. На всі енергоносії в області з місцевого бюджету витрачено 137 мільйонів гривень. Це дуже великі гроші. З 2005-го по 2008 рік витрати на них зросли практично вчетверо, що й спонукало нас почати розробку нової програми. Затвердити її плануємо вже влітку поточного року. Після цього кожна бюджетна установа отримає свій енергетичний паспорт. Адже без фахової паспортизації ефективно управляти процесом енергозбереження неможливо. Тож усі підприємства, міста і райони також матимуть свої енергетичні паспорти. У перспективі буде створено своєрідний енергетичний паспорт області, що дасть змогу питання енергозбереження поставити на постійну основу.
Наразі всі підприємства області отримали завдання провести своєрідний енергоаудит з метою визначення шляхів і способів економного використання енергоресурсів. До цієї роботи залучено закордонних фахівців. Наприклад, австрійські, які вивчали ситуацію в обласній клінічній лікарні, вже запропонували механізм зменшення споживання енергоресурсів у цьому медичному закладі майже на дві третини.
За словами Тараса Парфана, програма спрямована передусім на стимулювання використання альтернативних енергоресурсів. Задля цього пропонується Кабміну скасувати субсидії і пільги для тих споживачів, які користуються винятково газом, і залишити їх для альтернативних видів опалення, щоб стимулювати споживачів до їх використання. Приміром, Долина свого часу виграла на тому, що споживачі набагато менше платили за тепло, оскільки перейшли на автономне опалення. Такий само ефект отримали і в інших райцентрах, які перейшли на «автономку». Але тут виграшним стимулом стала здебільшого різниця цін на газ для населення і для теплокомуненерго. Якщо нормально налагодити роботу теплокомуненерго і воно зможе використовувати значно дешевші альтернативні джерела, а відповідно й зменшиться ціна гігакалорії, то ситуація може істотно змінитися.
Одне слово, найголовніші зміни мають статися в головах людей, вважають фахівці. Споживачі мусять усвідомити, що енергоресурси — такий само товар, як і всі інші. За них треба платити, а отже, й використовувати раціонально.
Івано-Франківська область.

Фото автора.