Студенти в очікуванні кабмінівських ініціатив

Освітні ідеї так і сиплються з Кабміну у вигляді невтішних для студентів постанов. Ті, затамувавши подих, стежать за новинами: що нового для них припасли урядовці?
Схоже, ненависне мільйонам українців слово «криза» добралося й до освіти. Не наважившись латати дірки у бюджеті, зменшуючи стипендії, уряд вигадав інші способи поповнення казни. У квітні Прем’єр-міністр Тимошенко дозволила брати гроші зі студентів за підтягування хвостів й урізала держзамовлення.
— Глибокої відповіді тут шукати не треба — це питання кризи, — пояснив газеті дії Кабміну віце-прем’єр-міністр з гуманітарних питань Іван Васюник. — Я прихильник не арифметичного скорочення держзамовлення, а впорядкування самої системи. На низку спеціальностей у нас справді перевиробництво, ринок перенасичений. У результаті випускники не можуть знайти належної роботи і ми таким чином плодимо безробіття.
За студентів умить вступився Президент. Віктор Ющенко «зарубав» платні послуги у вишах, а спробу економити на освіті та науці назвав злочином.
На коментар Міносвіти з приводу скорочення бюджетних місць «Голос України» чекав майже два тижні. Нарешті відмову спонсорувати деякі спеціальності за рахунок держави у міністерстві пояснили зменшенням кількості випускників шкіл. Так, за інформацією прес-служби відомства, у 2009 році кількість абітурієнтів зменшилася на 37 тисяч осіб, а державне замовлення на бакалавра передбачається скоротити майже на 15 тисяч. Відтак відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів можливі такі скорочення: молодшого спеціаліста — на 13,7%, бакалавра — 10,9%, спеціалістів — 9%, підготовку кадрів професійно-технічної освіти — на 15%.
— Зменшення держзамовлення передбачено лише на один рік, а тому скорочення викладачів не буде, — наголосили у Міносвіти, додавши, що остаточне рішення стосовно обсягів держзамовлення приймає Міністерство економіки.
— Функцією МОН у цьому процесі є опрацювання пропозицій ВНЗ та формування попередніх обсягів держзамовлення для Мінекономіки. В подальшому Міністерство освіти і науки розподіляє державне замовлення між вищими навчальними закладами відповідно до їх профілю та минулорічних обсягів, — пояснюється у повідомленні прес-служби МОН.
Серед прихильників скорочення бюджетних місць у вишах і директор українського центру оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук.
— Я думаю, це абсолютно правильне рішення, навіщо готувати працівників за рахунок державних коштів для недержавних структур та об’єктів господарювання? — зазначив він у коментарі для «Голосу України». На його думку, така політика Кабміну призведе лише до наведення порядку в системі вищої освіти.
P. S. Міністерство освіти і науки збирається повернути держзамовлення на декоративно-прикладне мистецтво, а також на готельно-ресторанну справу та організацію обслуговування у готелях у ВНЗ тих міст, в яких відбуватиметься Євро-2012. З такою ініціативою відомство має звернутися до уряду. На думку заступника міністра освіти і науки Тараса Фінікова, «спеціалістів з цих фахів навчають у дуже невеликій кількості навчальних закладів України. Більшість з них має багатолітню традицію і виховує фахівців, які здатні дивувати світ витворами своїх душ і рук. Вирішення цього гострого питання є нашим невідкладним завданням і обов’язком».