Виробники дивуються: чим можуть зашкодити дитині крохмаль і пшеничне борошно?

Головне Київське міське управління у справах захисту прав споживачів зняло з реалізації дитяче харчування торговельних марок «Нестле» і «Хумана». У них виявили заборонені українськими законами компоненти. Господарюючим суб’єктам запропоновано вилучити згадані продукти з міської торговельної мережі.

Сумнів експертів викликали товари виробника Nestle Espana SA (Іспанія), імпортовані ТОВ «Нестле Україна». Йдеться про дитячі сухі швидкорозчинні каші Пшенична NESTLE «8 злаків з біфідобактеріями (пробіотиками)» і Пшенична NESTLE «Овес, пшениця з чорносливом».
Ксерокопію припису про заборону відвантаження та реалізації згаданих товарів Головне управління у справах захисту прав споживачів надіслало й на адресу нашої газети. З нього ми довідалися, що каші не відповідали вимогам нормативних документів (зокрема, ст. 9 Закону України «Про дитяче харчування») і містили заборонені законом компоненти. З тієї ж причини управління заборонило реалізацію молочної каші з бананом Хумана Мультизлакова «Солодкі сни», виготовленої Humana GmbH (Німеччина) і завезеної ТОВ «Німецьке дитяче харчування».
«Голос України» намагався довідатися в чиновників, які саме небезпечні інгредієнти вони виявили в кашах. Але без офіційного запиту будь-що коментувати в Головному управлінні відмовилися. Натомість імпортери забороненого товару погодилися поспілкуватися без зайвих формальностей.
— Торік питання вже порушували на рівні Генпрокуратури, — пояснює Геннадій Радченко, директор з корпоративних питань компанії Нестле в Україні та Молдові. — Тоді Мінохоронздоров’я роз’яснило, що крохмаль харчовий і борошно пшеничне є необхідним компонентом багатьох продуктів для дітей. Більше того, вони потрібні для повноцінного харчування! До речі, в Євросоюзі та сусідній Росії ці інгредієнти не заборонені. Сподіваюся, що в нашому випадку також розберуться. Ми справді одержали припис Київського управління у справах захисту прав споживачів про заборону реалізації й відвантаження каш.
У каші «Хумана» збентежив крохмаль.
— А може, він генно-модифікований? — цікавлюся в генерального директора ТОВ «Німецьке дитяче харчування» Наталії Сидорук.
— Це виключено. І в ЄС, і в Україні використовувати в дитячому харчуванні ГМО заборонено. У наших кашах абсолютно натуральний, не генно-модифікований, а просто — модифікований — крохмаль. Тобто частково розщеплений. Він легше засвоюється дитиною. Але навіть такий крохмаль за нашими законами не можна використовувати під час виробництва дитячого харчування. Загалом заборонено більше десятка компонентів — свинячу шкуру, наприклад. Але крохмаль — важливий вуглевод, необхідний для повноцінного розвитку дитини. Він стимулює здорову флору кишечника, зміцнює імунну систему.
Заради справедливості зазначу, що далеко не всі дитячі каші та суміші на полицях наших магазинів бездоганні. За словами голови Держспоживстандарту Лариси Лосюк, «протягом 2008 року та в І кварталі 2009 року Держспоживстандарт перевірив понад 179 тонн продуктів дитячого харчування. Забраковано і знято з реалізації було майже 38 відсотків перевіреної продукції». Продукти відбраковувалися через відсутність документів, що підтверджують якість і безпеку (більш як 28 відсотків від забракованої і знятої з реалізації продукції); відсутність необхідної, доступної, достовірної та вчасної інформації (більш як 41); невідповідність вимогам нормативних документів (майже 18); реалізацію прострочених товарів (0,4). Про низьку якість дитячого харчування кажуть і незалежні експерти. Так, торік під час порівняльного тестування імпортних і вітчизняних дитячих молочних сумішей було виявлено невідповідності між заявленою на упаковці та фактичною кількістю вітамінів і мікроелементів. Крім того, харчування на соєвій основі для немовлят містило ГМО. Та оскільки грошей на серйозні дослідження в держави немає, чиновникам нічого не залишається, як стежити за дотриманням букви й духу абсурдних законів.


Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ (з архіву «Голосу України»).