Державна житлово-комунальна інспекція розраховує на підтримку громадських інспекторів. Добровільні помічники матимуть право безперешкодного доступу до об’єктів сфери житлово-комунального господарства незалежно від форм власності — на час перевірки. В порядку, встановленому законодавством, разом із посадовими особами Держжитлокомунінспекції вони вноситимуть пропозиції стосовно складання протоколів адміністративних правопорушень, а також братимуть участь у проведенні експертизи, технічній діагностиці обладнання, запитуватимуть необхідні документи — довідки, пояснення тощо.
— Уже маємо 40 кандидатів у громадські інспектори, — повідомив начальник Державної житлово-комунальної інспекції Сергій Зімін. — Ними можуть стати споживачі житлово-комунальних послуг, люди з активною позицією, які хочуть допомогти налагодити комфорт у своїх будинках і містах.
За час роботи Держжитлокомунінспекції проведено понад 35 перевірок дотримання суб’єктами житлово-комунальних послуг вимог законодавства у цій сфері. Зокрема, здійснено перевірку рахунків за послуги централізованого водопостачання та водовідведення в Одесі. Як з’ясувалося, тарифи на послуги з централізованого водопостачання та водовідведення, погоджені для філії «Інфоксводоканал» рішенням виконкому Одеської міської ради від 25.09.08 р. № 1074, передбачають рівень рентабельності на послуги водопостачання 16,22 відсотка, на послуги водовідведення — 18,6, хоча за законодавством не повинні перевищувати 12 відсотків. Чинні тарифи на послуги з централізованого водопостачання та водовідведення для чотирьох категорій споживачів нижчі від рівня економічно обґрунтованих. Водночас тарифи для бюджетних установ та інших споживачів значно вищі за собівартість комунальних послуг. Отже, за одну й ту само послугу різні споживачі платять різні суми. У такий спосіб орган місцевого самоврядування Одеси запроваджує перехресне субсидіювання одних категорій споживачів за рахунок інших, що порушує статтю 31 Закону України «Про житлово-комунальні послуги».