Минулого року 662 севастопольці звернулися по допомогу до Севастопольського регіонального відділення Спілки споживачів України. Половина з них одержали безплатні правові консультації. Ще у двох десятках випадків представники громадської організації брали участь у досудовому слідстві у справах, пов’язаних із порушенням прав покупців товарів і послуг. «Недобросовісним продавцям довелося повернути покупцям понад тридцять шість тисяч гривень», — розповідає голова правління відділення Спілки споживачів України Тамара Кольцова.

З тими, хто вперто відмовлявся відшкодувати покупцеві збиток, розмову продовжували в судах. За рішенням суддів понад вісімнадцять тисяч гривень повернуто в гаманці городян.
— На жаль, остання редакція Закону «Про захист прав споживачів» була прописана не на користь споживачів, — вважає Тамара Кольцова. — Колись ми мали право зажадати замінити неякісний товар або розірвати договір купівлі-продажу одразу після виявлення вад. Тепер це можливо лише в разі виявлення «істотних недоліків». Продавець завжди трактуватиме це поняття собі на користь. Суперечку може вирішити тільки експертиза. За яку платить той, хто її замовляє.
Раніше контрольні закупки й закупки товару для експертизи робилися за рахунок підприємств торгівлі. За новим законом ці витрати взяла на себе держава. Але в бюджеті грошей немає. Тож цьогоріч експертиза продовольчих товарів, реалізованих у севастопольських магазинах, просто не проводиться. Тим часом продавці й виробники продовжують нехтувати права споживача.
Відвідувачі промтоварних ринків і магазинів дуже часто скаржаться на якість взуття.
— У більшості випадків продавці воліють не повідомляти про те, хто саме виготовив ту чи іншу пару, — обурюється Тамара Кольцова. — «Made іn Іtalі» — ось і вся конкретика! І це тоді як стаття 15 закону вимагає зазначати «найменування і місцезнаходження виробника (виконавця, продавця), підприємства, яке здійснює його функції із прийняття претензій від споживача, а також виконує ремонт...». Але вся річ у тому, що ринок наш заповнений дешевими підробками. Майже все «італійське» взуття виробляють у Китаї та Туреччині, а дещо навіть в Одесі.

Севастополь.