Ранкове засідання 13 травня

Учорашнє пленарне засідання так і не розпочалося. Компроміс не знайдено, а лідери депутатських фракцій продовжують стояти на своїх позиціях. Як повідомив Голова Верховної Ради Володимир Литвин, на засіданні погоджувальної ради пропонувалося кілька варіантів виходу із ситуації.
Перший — розглянути питання відставки міністра внутрішніх справ у сесійній залі, якщо є відповідний проект постанови. Володимир Литвин нагадав, що депутати мають право ініціювати питання не про відставку (бо у такому випадку зберігаються всі пільги), а про звільнення міністра з посади. Водночас, розуміючи, що «на депутатський корпус тиснуть з одного та іншого боку», Голова Верховної Ради запропонував голосувати у таємному режимі. Інша пропозиція передбачала доручити парламентській ТСК протягом двох днів вивчити всі необхідні матеріали, викликати до Верховної Ради в. о. міністра закордонних справ, консула, посла України в Німеччині, представника внутрішніх справ Німеччини для з’ясування всіх обставин цього питання, а також запросити представників СБУ, Служби зовнішньої розвідки і підготувати необхідні матеріали для розгляду у п’ятницю. Однак жодна із пропозицій так і не була підтримана.

«Мало того, я сказав би так: грубо, тупо не сприйняті. Бо сказали, що я можу розпочати засідання Верховної Ради», — наголосив Володимир Литвин. Це, за словами глави парламенту, ще раз підтверджує висловлену ним напередодні тезу про те, що реалізується спільний проект дострокового припинення повноважень Верховної Ради. Тим більше, що українське суспільство, за словами глави парламенту, з цього приводу не висловить жаль. Володимир Литвин переконаний: досягнення вузькопартійних партійних цілей дорого обійдеться українському народу. Як приклад він навів рішення стоcовно дати президентських виборів та щодо Національного банку.
На переконання Голови Верховної Ради, вибори глави держави мають відбутися у січні наступного року. «Верховна Рада має визначити дату — 17 січня 2010 року, якщо вона цього не зробить, то взагалі я вважаю, що такий інститут підтвердить, що він не має права на існування», — зазначив Володимир Литвин. За словами глави парламенту, ухвалюючи постанову щодо дати президентських виборів, Верховна Рада стала заручником окремих політиків, які декларують, що, перемігши на президентських виборах, вони зможуть відновити авторитет влади, а відтак, авторитет України. «Це велика ілюзія», — констатував Володимир Литвин. На його думку, для розблокування роботи парламенту потрібне розуміння депутатів, а не лідерів і вождів, що «якщо їх поженуть на вибори, то половина з них буде поза межами парламенту».
Представник Партії регіонів Олександр Єфремов відкинув усі звинувачення на адресу фракції. За його словами, регіонали лише домагаються виконання гасла, з яким помаранчева сила прийшла до влади : «Закон — один для всіх». «Якщо міністр внутрішніх справ, який відповідає за дуже серйозну ділянку роботи в нашій державі, напився і влаштував дебош в іншій країні, і це стало відомо на весь світ й завдало шкоди репутації держави, то урядовець має бути звільнений із обійманої посади», — сказав Олександр Єфремов.
Парламентарій наголосив: «Ми пропонуємо прийняти відставку міністра і продовжити роботу парламенту. Жодних підступів та інших речей Партія регіонів не переслідує». За словами Олександра Єфремова, чим швидше буде вирішено проблему Луценка, тим швидше буде знайдено розуміння всередині парламенту щодо подальшої консолідованої роботи.
Причиною розблокування парламентської трибуни, на думку Сергія Міщенка (фракція БЮТ), може стати рішення Конституційного Суду щодо незаконності дати виборів Президента 25 жовтня цього року. Адже, сказав він, лише парламент має право оголосити дату перегонів. «Вибори призначати треба, а блокувати 30 діб немає сенсу, тому що вибори не будуть призначені», — зазначив він. На переконання депутата, вибори глави держави мають відбутися у січні наступного року. Але перед тим, як ухвалювати рішення у парламенті, сказав Сергій Міщенко, треба ознайомитися з рішенням Конституційного Суду.
Коли номер готувався до друку, консультації ще тривали.


Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.