Травневі свята вважаються не лише початком курортного сезону в Криму, а й своєрідним показником того, як він пройде. Та на старті масових вояжів до моря зафіксовано спад відпочивальників. Зимові й весняні свята кримські курорти відбули зі значним мінусом порівняно з цим же періодом торік. Представники турбізнесу вже заявили, що травневі свята стали для них одними з найскладніших за останні п`ять років. Відпочивальники дедалі частіше відмовляються від схеми «база розміщення—туроператор—споживач», напряму купуючи відпочинок у готелях чи пансіонатах, або вибирають приватний сектор. Перший заступник голови Держслужби туризму і курортів Ольга Соколова вбачає причину нинішнього скорочення поїздок на півострів у тому, що «Крим — єдиний регіон, який підвищив ціни в нинішньому сезоні, оскільки Західна Україна, особливо сегмент зеленого туризму, заявила про уцінку». За її словами, «вартість турпослуг в Криму в сезоні—2009 зросте на 42%».

З тим, що відпочинок у Криму може так сильно подорожчати, не погоджуються курортологи. За їхніми оцінками, ще в березні більшість туроператорів сформувала свої цінові пропозиції, а санаторії, готелі й пансіонати визначилися з вартістю відпочинку, зростання цін на який становило не більше чверті порівняно з торішніми. Що, зауважимо, теж не мало. До того ж курортологи схильні прогнозувати в умовах економічної кризи подальше зниження попиту на відпочинок у Криму. За твердженням туроператорів, реальністю досі залишається факт: побори з туристів на півострові часто межують зі здирництвом і відвертим шахрайством, а кримська влада заохочує несанкціоновані «обдирання» туристів і турфірм, що ганьбить унікальний курорт.
Річ ще й у тім, що Крим досі не зумів розпрощатися з негативним іміджем «чорноморського смітника», що значно принижує його унікальні рекреаційні можливості. Останній рейд з прибирання Карадагу і традиційні весняні суботники вкотре переконали: щоб відчистити півострів від бодай минулорічного непотребу, потрібно вдесятерити спільні зусилля місцевої влади та екологів.
Потребує негайного вирішення і задавнена проблема постійних аварій каналізаційних колекторів. За інформацією голови Рескому охорони довкілля автономії Євгена Бубнова, всі збудовані в 70-ті роки минулого століття каналізаційні очисні споруди в жахливому стані й саме їх викиди та витоки в 90 % випадків стають причиною забруднення водойм і моря.
Тим часом Крим входить у новий курортний сезон з так і не відремонтованими колекторами і вкрай брудним морським берегом за суцільним парканом, попри постійні обіцянки місцевої влади зробити узбережжя доступним і для місцевих жителів, і для туристів.

Наша довідка

За оперативними даними на сьогодні, з початку року в Криму відпочило ледь більше 233 тисяч гостей, що на 26,5 % менше, ніж за аналогічний період торік. На 28 відсотків менше відпочило людей організовано в санаторно-курортних закладах й турпідприємствах. Нині на півострові працює 151 санаторно-курортний заклад і турпідприємство проти торішніх 158. Щодо цінових переваг, то в туркомпаніях гості кримського курорту обрали цієї весни зазвичай відпочинок середнього чи вище рівня: санаторії на Південнобережжі від 300 гривень на добу з особи чи так званий елітний відпочинок. Тобто люди віддають перевагу комфортному відпочинку й готові за це платити, але... не за кримські умови, до яких ще чимало претензій.

Крим.