Відповідне розпорядження Кабінету Міністрів ухвалено вчора на черговому засіданні. Зі слів першого заступника міністра економіки Сергія Романюка, тільки-но документ набере чинності, кожен український виробник буде зобов’язаний інформувати на етикетках про вміст генетично модифікованих організмів у продуктах та їх процентне співвідношення.
Урядовець поінформував, що в Європейському Союзі маркуються продовольчі товари, в яких є ГМО більше 0,9 відсотка. Таку само схему підвідомче йому міністерство пропонувало встановити й у нас. Однак, за пропозицією міністра юстиції, ухвалено рішення виходити з технічних можливостей лабораторій, які є сьогодні в Держспоживстандарті. Таким чином, будь-яка наявність ГМО в продукті обов’язково має позначатися на етикетках продовольчих товарів вітчизняного виробництва, наголосив Сергій Романюк. Вартість маркування і послуг аналізу розраховуватиме Держспоживстандарт, повідомив він, зазначивши, що під час такого аналізу для лабораторій прибуток не передбачатиметься.
Відкриваючи вчорашнє засідання Кабінету Міністрів, глава уряду Юлія Тимошенко повідомила, що в українські газові сховища закачано значну частину російського природного газу, поставленого в квітні. За словами глави уряду, за два мільярди 398 мільйонів кубометрів блакитного палива, спожитого в квітні, Україна заплатила 650 мільйонів доларів. Розрахунки з Російською Федерацією, наголосила Прем’єр-міністр, цього місяця завершено «знову успішно і вчасно».
— Якщо розрахунки за природний газ в Україні здійснюватимуться всіма споживачами вчасно, ми будемо, як країна, почувати себе незалежно, стабільно в системі споживання природного газу і розрахунків, — сказала Юлія Тимошенко.
Водночас учора Кабмін ухвалив рішення про надання розстрочки НАК «Нафтогаз України» зі сплати податку на прибуток у розмірі 6,7 мільярда гривень. Це стало відомо зі слів заступника голови НАК «Нафтогаз України» Юрія Колбушкіна. Він наголосив, що розстрочення стосується сплати податку на прибуток з придбаних 11 мільярдів кубометрів газу, які містяться у сховищах України, і викуплених у «Газпрому». Заступник голови «Нафтогазу» поінформував, що «Нафтогаз» пропонував здійснити розстрочення виплат на період 60 місяців. Однак цей термін у найближчі три дні буде уточнено спільно з податковою адміністрацією.
У порядку денному вчорашнього засідання Кабміну значився також звіт міністрів про погашення заборгованості із зарплатні. Урядовці планували обговорити заходи оптимізації мережі вищих військових навчальних закладів і військових навчальних підрозділів вищих навчальних закладів. Окрім того, вони мали розглянути проблеми з каналізаційними стоками і твердими побутовими відходами в Києві.