Ранкове засідання 12 травня

Скандал із відставкою міністра внутрішніх справ Юрія Луценка призвів до чергового блокування парламенту. Зранку вся сесійна зала була в яскравих «декораціях» — на трибуні графин із гранчаком і міліцейським картузом, а довкола розвішені плакати з гаслами «МВС — не витверезник», «Ці вуста нічого не пили?», «П’яна влада — горе країні», «Пияка-міністр — ганьба для країни». Депутати від Партії регіонів заблокували парламентську трибуну і президію, вимагаючи негайного розгляду питання про відставку міністра внутрішніх справ Юрія Луценка. Ранкове пленарне засідання так і не відкрилося.

Проте інші фракції не квапилися похапцем голосувати за відставку міністра. Лідер фракції «НУ—НС» Микола Мартиненко заявив, що «НУ—НС» не голосуватиме за відставку міністра. Він пояснив це тим, що не можна відправляти у відставку міністра лише на підставі публікацій у «жовтій пресі». «Ми за результатами «жовтої преси» не будемо голосувати жодного питання, у тому числі кадрового», — сказав М. Мартиненко.
Комуністи воліли спочатку заслухати у сесійній залі пояснення самого міністра. «Адже є різниця, чи звільнити у зв’язку з поданою заявою, чи звільнити за поведінку, яка дискредитує владу. Це ж різні речі. Треба почекати», — зазначив заступник голови фракції КПУ Адам Мартинюк.
Фракція БЮТ також заявила, що не голосуватиме за відставку Юрія Луценка, доки не буде документів, що б підтверджували його провину. «Без документів ми «за» не голосуємо у жодному випадку, — сказав лідер фракції БЮТ Іван Кириленко. — За документів на руках ми подивимося їх суть. Якщо винен, то це одна ситуація, а невинний — інша ситуація». За словами І. Кириленка, Ю. Луценко, написавши заяву про відставку, «зробив морально правильний крок для того, щоб не роздувався далі скандал».
Проте вже за годину у БЮТі заявили, що готові сьогодні розглядати питання стосовно Луценка, хоча відповідних документів від МЗС ще не надійшло. Іван Кириленко підтримав думку про те, що Партія регіонів знайшла привід із міністром внутрішніх справ, щоб заблокувати трибуну. «Це політичні речі, вони хочуть блокувати трибуну 30 днів для розпуску Верховної Ради, — сказав лідер фракції. — Але їм це не вдасться. Ми перервемо цей строк обов’язково, сесійний тиждень відкриється сьогодні чи завтра, чи післязавтра. Ми будемо наполягати на прийнятті необхідних законів. Але свій намір не голосувати за відставку Ю. Луценка бютівці не змінили, доки не отримали офіційної інформації про інцидент у франкфуртському аеропорту.
Перший заступник лідера фракції Партії регіонів Олександр Єфремов заявив, що «регіонали» блокуватимуть трибуну парламенту, доки народні депутати не проголосують за рішення про відставку Юрія Луценка з посади міністра внутрішніх справ України. Він зауважив, що в парламенті вже зареєстровано проект постанови, в якій пропонується відправити Ю. Луценка у відставку, — ще 10 липня 2008 року за результатами роботи тимчасової слідчої комісії Верховної Ради. О. Єфремов наголосив, що Ю. Луценко вже не «вперше ганьбить нашу державу на посаді міністра внутрішніх справ», нагадавши інцидент у секретаріаті Президента між ним та столичним міським головою Леонідом Черновецьким. На думку О. Єфремова, є намагання перевести це питання «в політичну площину, бо якщо парламент проголосує за відставку Ю. Луценка, тоді частина фракції «НУ—НС», тобто група «Народна самооборона», вийде з коаліції. «Ми блокуватимемо роботу Верховної Ради, доки не дозріють до цього рішення народні депутати з інших фракцій», — сказав депутат-регіонал.
О 12.30 очікуваної офіційної інформації з МЗС, за словами глави парламенту В. Литвина, не надійшло. Не зміг він зв’язатися і з Прем’єр-міністром Юлією Тимошенко — коли телефонував, прем’єра на місці не було. Проте Ю. Луценко висловив готовність прийти до парламенту в будь-який час, коли розглядатиметься його питання. Чи буде розблоковано роботу парламенту і відкрито вечірнє засідання, гарантувати не міг ніхто.
Згодом у парламенті з’явився ще один зареєстрований проект постанови про звільнення міністра внутрішніх справ Юрія Луценка — за авторством депутата-регіонала Владислава Лук’янова. У ній пропонується прийняти відставку головного міліціонера.