Глава парламенту Володимир Литвин заявив, що за блокуванням роботи Верховної Ради стоїть бажання дострокового розпуску парламенту. «Реалізується черговий сценарій блокування роботи Верховної Ради, позаяк, відповідно до рішення Конституційного Суду, підстав до розпуску Верховної Ради немає, — сказав В. Литвин на брифінгу в кулуарах парламенту. — Надуманий привід, за яким стоїть одне — заблокувати і знайти ще один додатковий привід для дострокового припинення повноважень Верховної Ради». Глава парламенту зауважив, що трибуна блокується під надуманим мотивом: усі фракції кажуть, що треба розглядати це питання, але ані проекту постанови немає, ані бажання розглядати це питання. За словами В. Литвина, на погоджувальній раді було прийнято рішення зажадати від міністерств закордонних та внутрішніх справ необхідні матеріали щодо інциденту з Ю. Луценком у франкфуртському аеропорту, а сам міністр погодився прийти до парламенту у будь-який момент. Проте наміри в депутатів, на думку В. Литвина, інші: «Нікого не цікавить розгляд питання по суті, а включається лічильник про місяць блокування роботи Верховної Ради».
Глава парламенту наголосив, що кадрове питання не потребує попереднього розгляду в комітетах, і всі фракції погодилися з його розглядом. І воно розглядатиметься, коли будуть усі необхідні документи. Відкривши пленарне засідання, В. Литвин, за його словами, хотів запропонувати кожній фракції викласти свою позицію, а після того винести питання про відставку Ю. Луценка на голосування. «Нам треба давати об’єктивну оцінку і об’єктивну відповідь», — наголосив Голова Верховної Ради. Відповідаючи на запитання журналістів про його особисту оцінку поведінки Ю. Луценка під час інциденту з німецькими правоохоронцями, В. Литвин зауважив: якщо ті факти, про які йдеться у пресі, справді мали місце, то ставлення до тих подій у нього як людини «різко негативне». Водночас глава парламенту повідомив, що мав розмову з в. о. міністра закордонних справ, МЗС України направило до Німеччини офіційну ноту, але офіційної відповіді ще не отримали. «Та проблема в іншому — депутати наполягають на необхідності розгляду цього питання і водночас блокують його розгляд», — зазначив Голова Верховної Ради.
Так само дволико, на думку В. Литвина, підходять депутати і до проблеми грального бізнесу — цілий день під стінами парламенту мітингували протестувальники з різних областей України, котрі вимагали обмежити гральний бізнес в інтересах захисту дітей та молоді. «Усі говорять про необхідність упорядкування, унормування цієї проблеми, і разом із тим, коли домовилися, що одним із перших розглядатимуть це питання, не дають можливість його розглядати, —зауважив він. — Це ще одне підтвердження того, хто захищає чиї інтереси».
 

Фото Олександра КЛИМЕНКА.