Заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко висловив занепокоєння ситуацією, що складається в столиці з роботою медичної галузі.
Микола Томенко нагадав, що 2008-й та початок 2009-го років відзначилися неодноразовими грубими порушенням прав медиків столиці з боку київської міської влади та невиплатою надбавок за складність і напруженість роботи. А також хронічними затримками виплати заробітної плати, створенням заборгованості за захищеними статтями видатків державного бюджету, відключенням лікувальних закладів від електроенергії та водопостачання, залякуванням та звільненням головних лікарів за невиконання протиправних вказівок КМДА, грубим порушенням норм низки законів України тощо.
За словами Миколи Томенка, в цій ситуації саме Київська міська профспілка працівників охорони здоров’я, як найпотужніша профспілкова організація столиці, вчиняла активні дії із захисту трудових, соціально-економічних прав та інтересів своїх членів.
У квітні цього року після розширеного засідання пленуму Київської міської профспілки працівників охорони здоров’я, який своїм рішенням дав негативну оцінку стану галузі та умов праці медиків, з боку київської міської влади фактично було розпочато масштабну атаку на міську профспілку медиків. Згідно з інформацією, розповсюдженою керівництвом профспілки в ЗМІ, відповідно до усних розпоряджень Головного управління охорони здоров’я і медичного забезпечення КМДА керівництво медичних установ змушує медичних працівників писати заяви про вихід із профспілки. У свою чергу, ведуться активні спроби створити альтернативну профспілку, підзвітну міській владі Києва, — Вільну профспілку медичних працівників.
Заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко також повідомив, що він направив звернення до голови Федерації професійних спілок України та голови Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та праці Василя Хари з проханням втрутитися в дану конфліктну ситуацію з метою недопущення порушення законів України. Особливо, зважаючи на те, що чинне законодавство України чітко встановлює принцип незалежності, непідзвітності та непідконтрольності професійних спілок у своїй діяльності від органів державної влади та органів місцевого самоврядування.

Прес-служба М. Томенка.