Державна податкова адміністрація (ДПАУ) звітувала про перевиконання бюджетних планів за чотири місяці цього року — про цифри і звуки.
 Пенсійний фонд звітував про перевищення планових надходжень у квітні на 4,7 відсотка — про гоже й негоже.
 Столична влада оприлюднила схему підняття комунальних тарифів — про дорого й сердито.

ПФУ на кризу!

Податкова адміністрація країни перекрила план зі збирання доходів у квітні і за підсумками чотирьох місяців. За січень—квітень, зокрема, — на 2,8 відсотка, додатково мобілізовано, за даними з уряду, 793,9 мільйона, загальний збір — 29 мільярдів гривень. До того ж сума відшкодувань ПДВ (здебільшого підприємствам ГМК, хімічної галузі та АПК) сягнула майже 10 мільярдів гривень. ДПАУ перекрила завдання з податку на прибуток, ПДВ, рентних платежів та акцизних зборів. Дехто відреагував доволі театрально: плювати на кризу, мовляв, дає змогу відхід від бюджетної партитури, пересмикування доходами загального та спеціального фондів держбюджету.
Важко сказати, який уряд не пересмикував усупереч бюджетній партитурі. І позаяк нинішньому іншого й не залишалося — НАК «Нафтогаз України» не мала законодавчо закріпленого джерела доходів для покриття різниці в цінах закупленого й реалізованого газу для генерації тепла населенню, уряд його створив, бо НАК «Нафтогаз України» має розраховуватися за газ своєчасно. Зв’язаний по руках контрактними термінами оплати російського газу, уряд не встигає розблокувати боргові тромби в розрахунках між місцевою владою і теплопостачальними компаніями. Інакше б у столиці не відключали гаряче водопостачання, про що нижче. Власне, хіба це перший уряд, який рапортує про встановлені власноручно показники!? Для якого процес і законодавчі регламенти — ніщо, а результат — усе?! До того ж, визнайте: квітень — найгірший податковий індикатор через період квартальної звітності.