Комітет ВР з питань державного будівництва та місцевого самоврядування у травні планує розглянути низку законопроектів стосовно реформування системи парламентських виборів.

Зокрема, законопроект про внесення змін до Закону «Про вибори народних депутатів України» (реєстр. №3150), поданий народними депутатами Андрієм Портновим та Олександром Лавриновичем, передбачає проведення виборів у два тури. Перший тур, згідно із законопроектом, має відбуватися на пропорційній основі і за його результатами визначатимуться партії (блоки), які подолали 3-відсотковий бар’єр та візьмуть участь у розподілі мандатів. У другому турі братимуть участь дві партії (блоки), що набрали найбільшу кількість голосів за результатами голосування в першому турі. Партія-переможець другого туру отримає 226 депутатських мандатів, а решта мандатів розподілятиметься за результатами першого туру між партіями (блоками), які подолали виборчий бар’єр, та партією (блоком), що посіла друге місце за результатами голосування у другому турі.
Крім того, законопроектом пропонується надати право вищому керівному органу політичної партії виключати кандидатів у народні депутати України з виборчого списку в будь-який час до ухвалення Центральною виборчою комісією рішення про визнання цих кандидатів обраними народними депутатами тощо.
Проектом закону «Про вибори народних депутатів України» (реєстр. №3468), внесеним народним депутатом Юрієм Ключковським, передбачається застосувати персоніфіковане голосування («відкриті» списки кандидатів), що дозволить виборцям проголосувати за конкретного кандидата, включеного до регіонального списку партії.
Пропонується також створити 19 регіональних виборчих округів (у межах яких утворюватимуться територіальні виборчі округи). Партії, що балотуватимуться на виборах, висуватимуть у кожному регіональному виборчому окрузі регіональні виборчі списки кандидатів, що повинні включати не менше десяти і не більше двадцяти п’яти кандидатів. Крім того, із числа кандидатів у депутати, включених до регіональних виборчих списків кандидатів, партія формуватиме загальнодержавний виборчий список кандидатів у депутати, до якого включатиметься не менше п’ятдесяти та не більше ста кандидатів у депутати. Порядок кандидатів у регіональному виборчому списку змінюватиметься за підсумком голосування виборців. Порядок кандидатів у загальнодержавному («компенсаційному») виборчому списку, встановлений партією, не змінюватиметься.
Автори законопроекту про внесення змін до Закону «Про вибори народних депутатів України» (щодо голосування та встановлення результатів виборів) (реєстр. №3210), народні депутати Володимир Стретович та Володимир Марущенко пропонують, щоб вибори депутатів здійснювалися за пропорційною преференційною системою у багатомандатному загальнодержавному виборчому окрузі, поділеному на двадцять сім виборчих округів, а кандидати у народні депутати від партій (блоків) обиралися за двома виборчими списками (загальнодержавним та територіальним).
Згідно з проектом «кандидати у депутати включатимуться до загальнопартійного та територіального виборчих списків кандидатів у депутати від партії (блоку) з визначенням їх черговості в цих списках за формою, затвердженою ЦВК». Передбачається також, що кандидат, «висунутий у територіальному виборчому списку, може бути також включений до загальнопартійного виборчого списку, за будь-яким номером, крім перших п’яти».
На думку автора проекту про внесення змін та доповнень до Закону «Про вибори народних депутатів України» (щодо запровадження пропорційної виборчої системи з відкритими списками кандидатів у депутати) (реєстр. №3209), народного депутата Ігоря Кріля, вибори депутатів необхідно здійснювати на засадах пропорційної системи з обранням депутатів у багатомандатному загальнодержавному виборчому окрузі за відкритими виборчими списками кандидатів у депутати від політичних партій, виборчих блоків політичних партій. Законопроектом також передбачається, що виборчий список партії (блоку) формуватиметься з’їздом партії (блоку) і складатиметься з двох частин (головної та загальної), черговість включення до яких визначатиметься з’їздом. При цьому до головної частини включатимуться п’ять кандидатів, а до загальної — не більше п’яти кандидатів у депутати, які «прикріплюватимуться до одного із територіальних виборчих округів». За результатами виборів Центральна виборча комісія «розглядатиме та затверджуватиме остаточні виборчі списки партій (блоків)», залишаючи на чолі списку кандидатів, включених до головної його частини, і змінюючи черговість включення кандидатів у депутати із загальної частини залежно від підтримки виборцями партії (блоку) в окремих територіальних округах.
Автори проекту закону «Про вибори до Верховної Ради України» (реєстр №3366), народні депутати Владислав Каськів, Юрій Мірошниченко, Андрій Шевченко, Євген Суслов пропонують, щоб «вибори депутатів здійснювалися за пропорційною виборчою системою з обранням депутатів у багатомандатних територіальних виборчих та у загальнодержавному виборчому окрузі». При цьому під час визначення результатів виборів передбачається використовувати 2-відсотковий виборчий бар’єр.
На думку авторів, загальна кількість кандидатів у депутати, включених до виборчого списку кандидатів від партії у загальнодержавному виборчому окрузі, не повинна перевищувати 450 осіб.
Члени комітету планують проаналізувати подані законопроекти з метою створення уніфікованого Виборчого кодексу України.
 

Інформаційне управління апарату Верховної Ради.

Голова підкомітету з питань державної безпеки Комітету з питань національної безпеки і оборони Олександр Скибінецький, головний консультант комітету Ігор Корж (зліва направо) працюють над новою редакцією Закону України «Про службу безпеки України».
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.