Комуністична партія України впевнена, що підстав для розпуску Верховної Ради немає. Про це під час прес-конференції заявив лідер КПУ Петро Симоненко. Коментуючи рішення Конституційного Суду на звернення Президента Віктора Ющенка щодо формування Кабміну і процедури внесення кандидатури Прем’єр-міністра після формування нової коаліції, він сказав: «Треба дивитися в Конституцію, де чітко сказано, коли йде у відставку уряд. Уряд складає повноваження перед новообраним парламентом за рішенням Верховної Ради або самостійно. Тому підстав для розпуску парламенту немає, адже в Конституції чітко не прописано порядок внесення новою коаліцією кандидатури прем’єра. Можливо, це недосконалість Конституції, але тоді потрібно вносити серйозні зміни в Основний Закон».
Петро Симоненко повідомив, що на найближчій погоджувальній раді Верховної Ради, 12 травня, фракція КПУ порушуватиме питання про внесення до порядку денного низки законодавчих змін до Кримінального кодексу, які передбачатимуть поновлення смертної кари, а також наполягатиме на проведенні одночасно президентських виборів і референдуму з НАТО.
«Ми вважаємо, що зараз заради захисту українського суспільства необхідно зробити суворішими покарання, аж до запровадження смертної кари, а коли ситуація зміниться, то від неї можна знову відмовитися», — сказав лідер КПУ.
За його словами, пропонується засуджувати до смертної кари за навмисне вбивство, торгівлю людьми, бандитизм, скоєння теракту, контрабанду наркотичних речовин і одержання хабарів.
Крім того, потрібно зробити жорсткішими покарання, засуджувати до довічного ув’язнення за зґвалтування, розбещення неповнолітніх, грабіж, шахрайство, заволодіння чужим майном за допомогою зловживання службовим становищем і за давання хабарів.
Петро Симоненко не вважає вагомими аргументами посилання опонентів на європейський досвід, де смертна кара не застосовується.
Також він зазначив, що затрати держави на утримання засуджених до позбавлення волі убивць значно перевищують розмір мінімальної пенсії.