Головне управління Пенсійного фонду України в м. Києві інформує про зміни в законодавстві, які набрали чинності з січня 2015 року при сплаті збору на обов’язкове державне пенсійне страхування з операцій купівлі/продажу іноземної валюти та при сплаті збору на обов’язкове державне пенсійне страхування фізичними особами та суб’єктами господарювання, які здійснювали торгівлю ювелірними виробами.

Відповідні зміни у законодавстві ухвалено Верховною Радою України 28.12.2014 Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» від 28.12.2014 року №71-VІІІ. Вони вносять зміни до Закону України «Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування» №400/97 від 26.06.1997 року.

З 01.01.2015 року платниками збору на обов’язкове державне пенсійне страхування визначено фізичних осіб, які здійснюють операції з купівлі іноземної валюти в готівковій формі (крім фізичних осіб, що здійснюють операції з купівлі іноземної валюти для погашення кредитів). Зазначені платники сплачують збір у розмірі 2% від суми операції з купівлі іноземної валюти в готівковій формі. Організацію і контроль за сплатою зазначеного збору здійснює Національний банк України. Звіт про нарахування (утримання) та сплату збору на обов’язкове державне пенсійне страхування при здійсненні операцій з купівлі іноземної валюти в готівковій формі банки подаватимуть до 20 числа місяця, що настає за звітним, до органів Пенсійного фонду України у порядку та за формою, визначеними Кабінетом Міністрів України.

Також з 01.01.2015 року зазнав змін порядок сплати збору на обов’язкове державне пенсійне страхування фізичними особами та суб’єктами господарювання, які здійснювали торгівлю ювелірними виробами.

З 01.01.2015 року платниками збору визначено фізичних осіб та суб’єктів господарювання, які подають ювелірні та побутові вироби з дорогоцінних металів на клеймування державним пробірним клеймом до казенних підприємств пробірного контролю. Збір зазначені платники сплачують у розмірі 10% вартості основного дорогоцінного металу (золото, срібло, платина, паладій) у перерахунку на вагу чистого металу, що міститься у сплаві, з якого виготовлено ювелірний чи побутовий виріб, визначеної за офіційним курсом Національного банку України на банківські метали на час подання платником збору ювелірних та побутових виробів на клеймування до казенного підприємства пробірного контролю. Контроль за сплатою зазначеного збору під час здійснення казенними підприємствами пробірного контролю клеймування державним пробірним клеймом ювелірних та побутових виробів здійснює центральний орган виконавчої влади, який реалізує державну політику з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (Державна фіскальна служба України). Казенні підприємства пробірного контролю подають до 20 числа місяця, що настає за звітним, до органів Пенсійного фонду України звіт про нарахування (утримання) та сплату збору на обов’язкове державне пенсійне страхування при здійсненні клеймування виробів державним пробірним клеймом у порядку та за формою, визначеними Кабінетом Міністрів України.

Заходи щодо реалізації змін до Закону України «Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування» перебувають на опрацюванні в Кабінеті Міністрів України.

Віта ЦІНЧИК, заступник начальника юридичного управління Головного управління Пенсійного фонду України в м. Києві.