Заслін небезпечному вірусу — справа державна

Комітет з питань охорони здоров’я заслухав інформацію Міністерства охорони здоров’я України з приводу ситуації, що склалася у світі з розповсюдженням небезпечного для людей вірусу грипу А (H1N1).
Голова комітету Тетяна Бахтеєва наголосила, що український уряд повинен вжити термінових заходів щодо протидії ситуації, яка розглядається міжнародною спільнотою як подія надзвичайного характеру, недопущення її виникнення в Україні та забезпечення національної безпеки держави.
Зверталася увага на те, що з метою забезпечення готовності до пандемічного поширення вірусу грипу в Україні МОЗ доручило Раді Міністрів Автономної Республіки Крим, обласним, Київській та Севастопольській міським державним адміністраціям, органам місцевого самоврядування вжити комплекс заходів щодо протидії інфекції. Зокрема, внести необхідні корективи в регіональні плани підготовки до пандемії грипу та організувати постійну і чітку координацію роботи з профілактики грипу відповідних органів й установ.
Доручено також цим органам влади забезпечити обмін оперативною інформацією, підготувати лікувально-профілактичні заклади для виявлення хворих на ранній стадії захворювання, забезпечити вірусологічний моніторинг циркуляції вірусів грипу в країні, запровадити посилений протиепідемічний режим та забезпечити проведення дезінфекційних заходів у місцях масового перебування людей. На території аеропортів, залізничних вокзалів, морських, річкових портів виділятимуться приміщення для тимчасової ізоляції хворих осіб, які прибули з країн, де зареєстровано поширення інфекції. Проводитиметься також широка санітарно-освітня робота серед населення щодо засобів індивідуального захисту та профілактики грипу і гострих респіраторних вірусних інфекцій.

Обов’язкове ліцензування захоронення відходів

Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи підтримує доопрацьований до другого читання законопроект про внесення змін до закону «Про дозвільну діяльність у сфері використання ядерної енергії».
Проектом передбачається внести зміни до чинного закону, які уточнюють порядок ліцензування діяльності у сфері використання ядерної енергії щодо видачі, змісту відповідних ліцензій, зупинення їх дії, а також видів діяльності, що підлягають ліцензуванню у відповідній сфері тощо.
З метою захисту інтересів національної безпеки у сфері використання ядерної енергії народні депутати вважають за доцільне законодавчо обмежити діяльність іноземних юридичних осіб у зазначеній сфері і заборонити її для іноземних громадян та осіб без громадянства.
Пропонується також залишити у чинній редакції норми закону щодо обов’язковості ліцензування захоронення відходів та діяльності, пов’язаної із забезпеченням фізичного захисту ядерних матеріалів, радіоактивних відходів, інших джерел іонізуючого випромінювання і ядерних установок.

Інформаційне управління Верховної Ради.