Кабінет Міністрів України планує вдосконалити механізм сплати обов’язкових пенсійних внесків для підприємців — фізичних осіб, які працюють за спрощеною системою оподаткування (зокрема, на єдиному податку).
Нагадаємо, що 1 травня 2009 року набрала чинності постанова уряду № 366 «Про сплату внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування фізичними особами — суб’єктами підприємницької діяльності, які обрали особливий спосіб оподаткування», що передбачає відрахування додаткових платежів до Пенсійного фонду підприємцями, які працюють за спрощеною системою оподаткування. Проте зазначена постанова не вирішила проблем унормування діяльності «спрощенців» та й щодо її легітимності є сумніви.
Проектами рішень уряду, які вдосконалять механізм сплати пенсійних внесків, передбачено, що підприємці здійснюватимуть пенсійні внески окремим платежем, перераховуючи кошти на спеціальний єдиний рахунок. До того ж буде передбачена спеціальна система перевірки таких підприємців, які сплачують обов’язкові пенсійні внески, за якою Пенсійний фонд готуватиме щорічний акт звірки, що направлятиметься приватним підприємцям.
Заплановано також звільнити від сплати додаткових внесків до Пенсійного фонду, які запровадили з 1 травня цього року, підприємців, котрі є пенсіонерами або інвалідами і вже отримують пенсію за віком або за інвалідністю, а також підприємців, які самі одночасно є найманими працівниками.