Меморіальну дошку на честь великого казахського мислителя й поета Жамбила Жабаєва на будинку номер 2 однойменної київської вулиці відкриють завтра Посол Казахстану в Україні Амангельди Жумабаєв і нащадок казахського поета.
Майже столітній шлях пройшов Жамбил зі своїм народом. Його талант розцвітав разом з казахською культурою. Надбання казахського поета, імпровізатора, письменника перекладали іноземними мовами й видавали великими тиражами як у колишньому СРСР, так і за кордоном (Англія, Китай, Франція, Чехословаччина). Серед тих, хто переклав роботи Жамбила, були Михайло Шолохов, Микола Тихонов, Костянтин Симонов, Ромен Ролан, Павло Тичина. Для останнього Жамбил Жабаєв був ще й дуже близьким другом.
Сам Жамбил захоплювався українською поезією й літературою, схилявся перед творчістю Тараса Шевченка й перечитував його твори. Ставши вже знаменитим акином, у березні 1939 року на честь 125-річчя великого Кобзаря склав поему «Пісня про Тараса».
Нагадаємо, що столична вулиця Кузьмінська, що в Шевченківському районі, була перейменована у вулицю Жамбила Жабаєва на прохання Посольства Казахстану в Україні 18 грудня 2008 року. А із завтрашнього дня меморіальна дошка нагадуватиме про казаха, який любив і поважав творчість Тараса Шевченка й за допомогою пера й домбри зближав наші народи.

Вл. інф.