Питання базування Чорноморського флоту потрібно розглядати, виходячи з інтересів України, насамперед стратегічних, економічних, та питань безпеки, враховуючи позицію Росії. Про це заявив Голова Верховної Ради Володимир Литвин на прес-конференції у Севастополі.

Глава парламенту переконаний, що тема Чорноморського флоту сьогодні не на часі: «Не нинішнє покоління українських політиків буде вирішувати цю проблему. Тому треба залишити її в спокої і займатися іншими важливими питаннями». На його думку, продуктивнішим було б вести дискусію стосовно того, «як сьогодні використовується та інфраструктура, яка колись належала Чорноморському флоту СРСР, а потім була розділена між Чорноморським флотом Російської Федерації і Військово-морськими силами України».
За словами В. Литвина, українська влада, зокрема центральна, повинна робити все, щоб українські моряки відчували себе не менш впевненими в своєму майбутньому, і в матеріальному, технічному та грошовому забезпеченні, не меншому, ніж російські колеги. «У цьому питанні повинно бути якомога менше істерики, а більше виваженості», — сказав він.
Голова Верховної Ради впевнений, що «Україна не повинна виступати подразником для Росії». «Треба враховувати, окрім всього іншого, настрої людей і не робити ворогами українців і росіян. Оскільки це — невдячна справа, вона аморальна, злочинна», — наголосив В. Литвин.
Глава парламенту також повідомив, що звернеться до керівників парламентських фракцій із проханням прискорити прийняття законопроекту про особливий статус міста Севастополь у першому читанні, щоб відкрити процес його узгодження і доопрацювання. «Моя позиція однозначна: закон про особливий статус Севастополя необхідно приймати», — заявив В. Литвин. Каменем спотикання у процесі узгодження цього законопроекту він назвав положення про обрання жителями Севастополя міського голови.
Вкотре наголошуючи на невиправданості існування державних адміністрацій, Голова Верховної Ради висловився за обрання рад, які призначатимуть виконкоми. Керівників міста, на його думку, треба обирати виключно прямим голосуванням із наданням їм відповідних повноважень. В. Литвин наголосив, що не треба переписувати Конституцію під політичні розклади та розстановку сил, а наповнювати її реальним змістом, щоб вона працювала. Адже в Основному Законі передбачено, що міста Севастополь та Київ повинні мати особливий статус. Глава парламенту також вважає, що всі міста-герої повинні мати відповідні преференції, особливий статус в економічній та інших сферах.
Під час робочої поїздки до Криму Голова Верховної Ради також висловився за прискорення прийняття закону, який врегульовує права депортованих народів.
 

Фото Миколи МАГДИЧА.